Лука "на квадрат": Как е редно да се славят балканските страни


Лука "на квадрат": Как е редно да се славят балканските страни
Снимка: Getty Images/Guliver

8517 0

През последните няколко месеца страните на Балканите се прочуха по целия свят благодарение на своите посланици... но онези "посланици", които тръбят името на своята родина чрез историческите подвизи в света на спорта, които се редят един след друг с всяка следваща година.

Името "Лука" успя да преобърне два спорта в рамките на само няколко месеца - футболът и баскетболът. Това са хърватският виртуоз на тревната настилка Лука Модрич и неговият съименник и звезда от НБА - Лука Дончич. А успехите на тези две знаменитости единствено могат да ни бъдат за пример - особено във времена, в които спортните успехи по нашите земи са изместени от други, български "ценности".

Трудно може да се опише с думи това, което стори Лука Модрич през 2018 година, а трофеите (както отборни, така и индивидуални) сами по себе си говорят за успехите на хърватина. Най-ценното постижение на хърватина обаче не е изразено в награди и статуетки - то вече е достигнало до всички краища на света и фигурира с името "Хърватия". Защото едва ли ще откриете привърженик на най-разпространения спорт по света, който да не е чувал за балканската страна.

Същото важи и за тенисиста Марин Чилич, и за дискохвъргачката Сандра Перкович. Двамата спортисти се радват на световни успехи, всеки в своята професия, но същевременно работят за името на Хърватия заедно - така както го прави и носителят на "Златната топка".

Двукратен олимпийски шампион, двукратен световен шампион и петкратен европейски шампион - това е Сандра Перкович. Жената, която предпочита да говори с успехи, а не с думи. И едва ли има почитател на леката атлетика, който да не е запознат с нейните постижения. Същото важи и за Чилич, за когото дори не е нужно да бъде представян.

В последно време обаче Балканите, и в частност Словения, бяха прославени чак отвъд Океана. При това в спорт, за който се смята, че е изключително трудно да се пробие от европеец - баскетболът. Лука Дончич обаче го прави по най-добрия възможен начин, а процентът на хората в Америка, които са чували за Словения, няма как да не се е увеличил.

Гардът на Далас подобри невероятен рекорд на легендата ЛеБрон Джеймс, влизайки в историята на НБА... при това на едва 19-годишна възраст. И докато някои славят името на България с надписи "Локо" и "Берое" по световни забележителности, други постигат това по начина, по който е редно - със спортните си успехи.

И ако Хърватия и Словения ни се струват твърде далеч от нашите земи, за да взимаме пример от тях, то нека тогава погледнем към нашите съседи, дори само в един спорт - тенисът. Симона Халеп (Румъния) е сред най-добрите тенисистки в света, а до скоро оглавяваше и световната ранглиста при жените. 

Стефанос Циципас (Гърция) достигна до полуфиналите на Откритото първенство на Австралия на 20-годишна възраст, а Новак Джокович (Сърбия) пренаписа историята в Мелбърн с рекордната си седма титла от турнира. А ние продължаваме да говорим за провалите на Гришо, от които сякаш изпитваме по-голяма наслада, отколкото при неговите успехи. Типично по български.

Примерите са много, а проблемът е един - и той се корени изцяло в нашата култура. Страни, които са с далеч по-скромни традиции в спорта, постепенно ни задминават, а това е показателно за нашия застой... и дори упадък. И така до следващия "Лука".

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички