Левски Лукойл отнесе сериозна глоба заради расистки обиди


Левски Лукойл отнесе сериозна глоба заради расистки обиди

940 0

Етичната комисия при Българската федерация по баскетбол наложи санкция на Левски Лукойл в размер на 12 000 лева за използване на расистки символи от публиката на отбора по време на третия и четвъртия мач с Балкан от финалната серия на Национална Баскетболна Лига (НБЛ) Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от обявяването му пред Арбитражната комисия на БФБ.

Ето и мотивите на Етичната комисия, описани в решението й:

„По време на третия и четвъртия мач от финалната серия между БК Балкан и БК Левски Лукойл, проведени съответно на 27 и 29.05.2018 г. част от привържениците на БК Левски Лукойл са издигнали транспарант с изображение на качулката - символ на Ку-Клукс-Клан – расистка организация, възникнала в САЩ и придобила световна известност. Кадри от това деяние са излъчени на живо по БНТ, както и са заснети на снимки. Поради това Етичната комисия счете тези нарушения са установени. Към преписката към настоящото решение са приложени такива снимки от двата мача, както и видеозапис от прякото излъчване по БНТ на четвъртия мач.

Важно е да се отбележи, че и по време на втората среща от финалната серия между двата отбора привържениците на БК Левски Лукойл са имали много сериозни прояви на расизъм, описани от Дисциплинарно Административния съвет към НБЛ в решението му от 25.05.2018 г. Въз основа на гореизложеното Етичната комисия счете, че по време на трите посочени срещи от финалната серия, а именно втората, третата и четвъртата, привържениците на БК Левски Лукойл са имали расистки прояви - използвали са расистки символи, скандирания и знаци. Ноторен е фактът, че бесилката и качулката на Ку-Клукс-Клан са символи на расизъм и дискриминацията на чернокожите в САЩ, а оттам – и в целия свят. Срещу тяхното използване се води активна борба в световния спорт, включително и в баскетбола. Налице е нарушение на чл. 5, т. 3 от Кодекса за етично поведение на БФБ. Етичната комисия приема, че нарушението е тежко. В световен мащаб са налице сериозни мерки за ограничаване на расистки изрази, жестове и изображения, като за тях се предвиждат и налагат все по-строги наказания. В случая се касае за подобно поведение в три поредни мача, което е индикация за трайна тенденция в описаната насока. Поради това Етичната комисия счете, че на БК Левски Лукойл следва да бъде наложено едно от най-тежките по вид наказания, предвидени в Правилника за работата на Етичната комисия при БФБ, а именно парична глоба. Все пак Етичната комисия отчита факта, че подобно поведение преди втория мач от финалната серия за сезон 2017/2018 г. не е демонстрирано от публиката на БК Левски Лукойл. Поради това санкцията следва да е под средния възможен максимален размер“.

Етичната комисия към БФБаскетбол апелира всички баскетболни клубове да вземат мерки за недопускане на расистки изказвания, скандирания, жестове, символи и т.н. от техните привърженици. В противен случай ще бъдат налагани най-строги санкции.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички