Идеалното място за българската енигма в НБА


Идеалното място за българската енигма в НБА
Снимка: Twitter

2720 0

Тема №1 в българския спорт днес трябва да е Александър Везенков. Независимо че Григор Димитров има двубой днес и е на път да влезе в топ 10 на мъжкия тенис за втори път в кариерата си, едва ли скоро ще говорим за български баскетболист, който може да играе в НБА. За последно България се докосна до НБА, когато Филип Виденов игра в Лятната лига през 2008 година.

Крилото на Барселона почти сигурно ще остане в Испания, за да продължи да се развива. Но фактът, че точно Бруклин Нетс го избраха е страхотна новина за българските фенове на НБА. Защото именно "мрежите" бяха с най-голям потенциал да дадат шанс на Везенков да покаже качествата си на най-голямата баскетболна сцена на планетата.

Очакванията преди драфта бяха, че Везенков няма да бъде избран или, ако някой реши да го вземе, ще бъде някой измежду Вашингтон Уизърдс и Бостън Селтикс - отбори, които не се славят с това, че дават шансове на млади играчи от Европа. Особено когато става въпрос за избор във втория кръг на драфта. Обикновено отборите от НБА оставят тези играчи в Европа и рядко се стига до това да се възползват от правото си да ги привлекат в НБА. Случаят с Бруклин Нетс обаче е много, много различен.

Какво е настоящето на Бруклин Нетс?

"Мрежите" провалиха тотално бъдещето си, когато заложиха всичко на трансфера на Пол Пиърс и Кевин Гарнет. Те дадоха най-ценните си драфт пикове на "келтите", а след това привличаха посредствени играчи, отдавайки останалите си права в драфта в последните години. Така се стигна до настоящата ситуация - Нетс да имат право на първи избор в драфта, но да са принудени да го дадат на Бостън. "Мрежите" нямат и избор в първия кръг на драфта през 2018 година, което прави ситуацията на отбора още по-тежка.

В момента Нетс са най-слабият отбор в НБА и това няма да се промени през идните 2 до 5 години. Отборът е пълен с играчи, които са или млади, или ветерани, които никой друг не иска. Още през миналото лято "мрежите" започнаха нов период в своята история, уволнявайки генералния си мениджър и президента на баскетболните операции. Нает беше Шон Маркс, който води изграждането на нов отбор в Бруклин, но с много, много ограничени средства.

Защо Везенков?

Поради тази причина беше избран и Везенков - играч, с изключителна стрелба, който реално е непознат за повечето скаути в НБА. Проблемите в играта му са ясни - еднотипни отигравания в нападение и слаба защита срещу останалите играчи на позиция №4. Това е голямото притеснение на скаутите в НБА - може ли Везенков изобщо да пази някого в лигата. Но той е едва на 21 години, а стрелбата, която притежава, е една от най-добрите изобщо в света. Само през миналия сезон той записа над 55% точна стрелба и над 40% точност от зоната за три точки - малцина са играчите, които достигат до тези нива, независимо в Европа или в НБА. Лично Шон Маркс е гледал няколко пъти Везенков в Барселона - факт, който само подсказва, че намеренията на Нетс към българина са сериозни.

Защо ще бъде оставен в Испания?

Везенков е играч с много голям потенциал, но играта му има нужда да се развие, за да бъде той продуктивен в НБА. И докато в "лигата на извънземните" това изглежда почти невъзможно, то в Барселона той ще получи повече шансове. Вторият сезон на крилото в Испания беше изключително продуктивен, след като през първата година беше 8-а резерва и записа много малко минути. Той покачи процента си на стрелба, разви физиката си и показа сериозно израстване през последните 12 месеца и се очаква положителната линия на развитие да продължи и през следващата кампания. Барселона ще разчита сериозно на Везенков и очакванията са той да е сред най-важните играчи през следващия сезон. Освен това каталунците играят по 2 мача на седмица (максимум 3), което дава повече възможност за тренировки между срещите - нещо, което трудно може да бъде постигнато с програмата в НБА.

Реална ли е възможността Везенков да заиграе в НБА?

Играчите, избрани във втория кръг на драфта, особено тези, които не играят в САЩ, рядко получават шанс да играят в НБА. Но Бруклин Нетс имат сериозни намерения да пробват качествата на Везенков на най-високо равнище. "Мрежите" нямат избор в първия кръг на драфта и през следващото лято, което допълнително ограничава възможностите на тима да се сдобие с добри млади играчи, които да помогнат за положителното развитие на организацията.

В същото време Везенков идеално може да пасне на днешната реалност в НБА. Отборите играят бърз и открит баскетбол с много стрелби от зоната за три точки. Българското крило е идеален на позиция 4, като може да "отваря" корта, позволявайки на гардовете на своя отбор да пробиват по лесно през центъра. Стрелбата на Везенков е изключително опасна и бърза, а благодарение на височината си той трудно може да бъде блокиран от съперниковите състезатели. Ако и в третия си сезон с Барселона той направи сериозен скок в развитието си, няма да е изненада да видим Везенков с екипа на Бруклин Нетс през есента на 2018 или 2019 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички