Дълбокият проблем на българския баскетбол не е кой да води националите


Дълбокият проблем на българския баскетбол не е кой да води националите

2000 0

По-рано днес излезе информация, че треньорът на Гьосинг (Австрия) Матиас Зьолнер ще бъде назначен за старши-треньор на националния треньор на България

Той е сравнително непознато име дори за най-големите баскетболни познавачи. Роден през 1981 година, младият специалист е едва на 33 години, но вече излезе на баскетболната карта, ставайки шампион на Австия през миналия сезон, въпреки че отборът му беше класиран от местните специалисти едва на 7-о място преди сезона. 

Разбира се, това му донесе наградата за треньор номер 1 в страната, а през тази година Гюсинг вече спечели Купата на страната, а Зьолнер вече трупа солидна визитка. 

Разбира се, за да се стигне до наемането му в националния отбор на България трябва да има и "родна" връзка. Чавдар Костов и Александър Янев играят под негово ръководство в австрийския шампион, а освен това Георги Давидов изкара треньорски стаж при 33-годишния специалист. 

Едно не може да се отрече на Българската федерация по баскетбол, и то е, че най-накрая спряха да се въртят едни и същи имена. Сивкнахме да се въртят две постоянни имена (Росен Барчовски и Константин Папазов), както и няколко не толкова популярни избора (Геороги Младенов, Любомир Минчев и други). Да се стигне до име като това на Зьолнер си е истински успех за федерацията, особено като се има предвид накъде точно се е запътил баскетболът в България. 

И все пак - защо чужденец? Георги Младенов работеше за 12 хиляди лева годишно, надали Зьолнер ще се съгласи за същата сума, дори в евро. Човекът вече е име в австрийския баскетбол и дори записа 1 година като помощник в немския национален отбор. Определено е добър треньор, но не е нужен на представителния ни тим. 

Баскетболът ни е в тотална криза, като все по-малко деца играят красивата игра с оранжева топка. Заради недостатъчно добрата подготовка на треньори в школите се пропилява талант след талант, като, например, Христо Захариев в момента можеше да запълва статистиките си с дабъл-дабъл мач след мач я в Испания, я в Италия. И това е човек, който в 6-и клас можеше да счупи някой кош със забивките си, а в безупречното си движение на паркета нямаше кой да го спре дълго време. 

В България се работи по грешен начин от безкрайно дълго време. Нелицензирани треньори учат грешно подрастващите. Легенди, които цял живот са се изхранвали от спорта, но нямат усет как да работят с деца. За да се промени коренно баскетболът у нас, трябва да има промяна от основата на пирамидата - детско-юношеските школи. Това го каза и Пини Гершон, който се опита да помогне на родния баскетбол, но не му беше позволено. 

Вече има специалисти, които ходят на обучения в Европа и САЩ. Людмил Хаджисотиров и Георги Давидов са първите, които ми идват на ум. Все повече и повече треньори трябва да ходят на специализации в Европа, за да се променят манталитетът и остарелите методи на треньори и легенди в спорта. 

Що се отнася до национален селекционер - дуото Фил Джаксън - Грег Попочив да поеме България, шансовете за успех са минимални. Просто това е нивото в момента и, за да имаме успехи, трябват промени. А промените винаги се правят от основата. 

Хубаво звучи, че БФБ е обърнала нова страница и не гледа в две имена. Но България няма нужда от немец треньор. Има специалисти у нас, които могат да поемат отбора. Дори млади такива. Не не в това е въпросът. Въпросът е, че който и да е национален селекционер, ефектът върху българския баскетбол ще е минимален. И това е нещото, върху което хората във федерацията трябва да се замислят, защото баскетболът в България е... на смъртно легло. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички