3 неща, които научихме тази нощ в НБА (ВИДЕО)


3 неща, които научихме тази нощ в НБА (ВИДЕО)

1814 0

Вчера стартирахме най-новата рубрика на Sportline.bg с главния редактор на сайта Иво Вецев - "3 неща, които научихме тази нощ в НБА". Тъй като едва ли има някой, който може да следи всичко за най-доброто първенство по баскетбол, то тази рубрика ще представя трите най-важни теми от последните 24 часа.

Ръсел Уестбрук играе в собствена лига

Когато последното ти постижение го има само във визитката на Майкъл Джордан, значи е време хората да приковат внимание в теб. Такъв е случаят с Ръсел Уестбрук, който вчера взриви НБА с историческо представяне - 49 точки, 16 борби и 10 асистенции за победата на Оклахома Сити Тъндър над Филаделфия 76 със 123:118 след продължения. Не се заблуждавайте обаче - "сиксър" играят доста солидна защита, а вчера изиграха може би най-добрият си мач през сезона.

Нямаше значение. Ръс записа 4-и пореден трипъл-дабъл, след като пропусна срещата срещу Лос Анджелис Лейкърс заради операция на счупена скула. Въпреки че се очакваше да не играе през тази седмица, той сложи предпазна маска и вкара зашеметяващите 49 пункта, които също са върхово постижение в кариерата му. Последният играч с 4 поредни трипъл-дабъла е.... Майкъл Джордан.

Това обаче не е най-шокиращото. В последните 8 мача на Оклахома Сити Тъндър без Кевин Дюрант, "гръмотевиците" имат само 1 загуба, а Ръсел има средни показатели от 30.4 точки, 10.7 борби, 11.1 асистенции. Единствено Оскар Робъртсън и ЛеБрон Джеймс в последните години си "играят" толкова сериозно със средни показатели за трипъл-дабъл.

Живеем в дните на Ръсел Уестбруук, който прави уникален опит да се добере до MVP за редовния сезон. Липсата на Кевин Дюрант заради операция на крака пък отприщи животното, което живее в Уестбрук, а ние сме свидетели на един пойнт-гард, за когото няма невъзможни неща.

Портланд е сред фаворитите на Запад, въпреки Деймиъл Лилард

Гардът на Трейлблейзърс Деймиън Лилард е любимият ми играч след Коби Брайънт в НБА, но няма как да си кривя душата - плеймейкърът не играе нищо в момента и вчерашното му представяне е доказателство за това. Той изпусна първите си 12 изстрела, вкара едва 5 точки, асистенциите му бяха едва 4. Все пак той грабна 16 борби, но това е крайно недостатъчно за гарда, който бележи сериозен регрес след началото на 2015 година.

Но Портланд (отново) спечели. И то (отново) срещу сериозен съперник. Лос Анджелис Клипърс неутрализираха най-сериозното оръжие на "блейзърс" и пак загубиха с 93:98 в "Стейпълс". Тази победа се дължи почти изцяло на защитната игра на тима, която с Робин Лопес под коша е просто безупречна. Той беше истински кошмар за ДеАндре Джордан (2-5 стрелба) във вчерашния двубой, а неговото присъствие под коша и дефанзивните ротации на Портланд не позволиха на нито един играч да запише над 50% успеваемост в стрелбата. Той покрива отлично защитните неумения на Лилард, който беше "разгадан" от Крис Пол (36 точки, 12 асистенции), а благодарение на това атаките към трапеца липсваха и голяма част от "ножиците" се задоволяваха с неудобни стрелби от средно разстояние. Уес Матюс и Николас Батуум също са прекрасни защитници, но сърцето на отбраната се казва Робин Лопес. А всички знаем, че в баскетбола има една константа "защитата печели титли".

И въпреки всичко казано до тук, трябва да е ясно едно: Портланд няма никакви шансове на Запад с тази версия на Деймиън Лилард.

Антъни Дейвис е най-добрият играч в НБА. След две до пет години

Споменатият по-горе Деймиън Лилард стана "най-добър новобранец" за 2013 година заради силната си кампания, но в драфт 2012 има един безумно добър играч и това е Антъни Дейвис. След двуседмично отсъствие той се завърна тази нощ и напомни на всички, че Ню Орлиънс Пеликанс се борят за плейофите.

В завръщането си той отбеляза 39 точки, овладя 13 борби и заби 8 чадъра. В защита отново беше брилянтен, като затваряше рано и двете звезди на Детройт (Андре Дръмънд и Грег Монро), ограничавайки ги до 12 точни стрелби от общо 28 опита. В последните две минути той вкара два изключително важни коша от средно разстояние през човек, с които донесе победата на своите. Освен това тежкото крило вкара 14 от 17 опита през човек снощи, затвърждавайки впечатлението, че е най-добрият играч на своя пост.

Склонен съм дори да кажа, че той е най-добрият играч в НБА, но в момента изглежда малко рано, все пак ЛеБрон Джеймс е в пика на силите си. Но времето на Дейвис идва и той изглежда готов за короната "най-добър играч на планетата". Нямам търпение за споровете и сравненията между него, Стеф Къри, Уестбрук и Дюрант така, както преди сравнявахме Майкъл Джордан и Коби, Коби и ЛеБрон, ЛеБрон и Дюрант. Бъдещето на НБА изглежда много, много светло.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички