Нападател предизвиква Левандовски, макар да е бил зидар


Нападател предизвиква Левандовски, макар да е бил зидар
Снимка: Gulliver/GettyImages

15159 0

Той е №9 за белгийския Генк и играе като централен нападател. На първо четене можем да го сравним с център в баскетбола – Ебер Пол Онуачу. 26-годишният играч вече има 24 гола през сезона в Беглия и по всичко личи, че въобще не възнамерява да спира.

„Играя в офанзивен план от юноша, но едва в мъжкия футбол се преместих изцяло към нападението”, казва Онуачу пред Sport Magazine.

Открит в датския Мидтиланд, който е сателит на нигерийския Ебедей, откъдето е и самият футболист. „Когато пристигнах в Дания, мислих, че ще видя небостъргачи като в САЩ или Дубай, но когато излязох от летището, само за половин час, видях гори, дървета и си помислих. „Боже мой, има ли футболен клуб тук?”

На практика пристигането му в Дания е второто му заминаване от Нигерия, след като преди това емигрира в Того, където отново търси сполучлива футболна кариера, но в крайна сметка се налага да работи като зидар и продавач на улицата. „Почти напуснах футбола, тъй като трябваше да си плащам разходите”, признава снажният стрелец.

Първите му дни в Дания също не са особени добре, заедно със студа. Ебере Пол Онуачу е много интровертен и груб. В началото го наричат „Бамби” заради крехката му физика.

„Беше много различен от играчите, които гледаме в датската лига. Напомняше ми за Питър Крауч”, казва журналистът Гисле Торсен.

Първият, който му дава шанс е Брайън Приске – треньорът на датския Мидтиланд. Тогава Онуачу е на 18 години и шест месеца, но адаптацията му въобще не беше лесна работа. Затова следва наем във Веле, където изиграва 13 мача и вкарва пет гола през 2015-а година. Всичко се променя, когато наказва през февруари 2016-а година Манчестър Юнайтед за Лига Европа. „Мечтите се сбъдват”, казва нападателят.

„Струваше си да видя лимитите му. Може да се превърне в уникален футболист. Ако продължи така, той ще стане един от най-скъпите футболисти, направили трансфер в историята на Мидтиланд”, каза тогава Ларс Фрис, който е бивш координатор в академията на датчаните. Онуачу вкарва 74 гола и подава за други 23 в 181 мача за датския шампион и в крайна сметка е продаден на Генк през 2019-а година за 6 милиона евро.

През първата си кампания той вкарва 10 гола в 29 мача, но е неудържим за противниковите нападатели. През този сезон има 24 гола и те вече го поставят в Топ 10 в списъка за Златната топка, който се води от Роберт Левандовски с 28 гола. Дали ще стане най-добрият голмайстор на Европа, предстои да разберем.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички