След 16 години отново леката атлетика ни носи олимпийска радост


След 16 години отново леката атлетика ни носи олимпийска радост
Снимка: Guliver/Getty Images

1042 0

16 години по-късно България отново е на световната лекоатлетическа карта, благодарение на сребърния медал на Мирела Демирева в "българската" дисциплина висок скок.

СТРАХОТНА ДЕМИРЕВА СКОЧИ ЗА СРЕБРО В РИО 2016

Олимпийските игри в Рио 2016 няма да са от най-успешните за родния спорт като цяло, но медал в атлетиката беше нещо, което не сме виждали от олимпийската титла през 2000 година на Тереза Маринова в тройния скок.

Високият скок отново се притече на помощ на българската лека атлетика, след като от Атина 2004 насам сме свикнали да считаме Ивет Лалова за голямата звезда в Царицата на спортовете.

Мирела Демирева донесе петия медал в дисциплината висок скок, като в атлетиката имаме общо 19 олимпийски отличия. Предишните ни 4 медала са от Йорданка Благоева в Мюнхен 1972 (тя е световна рекордьорка преди Стефка Костадинова) - сребро и бронз от Монреал 1976, а Стефка Костадинова е със сребро в Сеул 1988 и злато от Атланта 1996 година.

За първи път в историята на високия скок първите четири във финала приключиха с покрита една и съща височина - 197 см, като медалите се разпределиха според броя на фауловете в предишните опити.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички