Сестри Стоеви за Sportlive.bg: Дано заедно направим България горда!


Сестри Стоеви за Sportlive.bg: Дано заедно направим България горда!
Снимка: БГНЕС

2043 0

Българките Стефани и Габриела Стоеви започват участието си на Олимпийските игри в Рио де Жанейро в турнира по женски двойни бадминтон на 11 август. Излишно е да се подчертава, че след златния им медал в европейската Олимпиада в Баку през 2015-та, те са едни от най-реномираните ни представители в Рио 2016 и от тях всеки очаква достойно представяне.

От 21:30 часа в четвъртък е първият мач на сестри Стоеви срещу корейките Йе На Чан и Со Хий Лий.

Sportlive.bg потърси българската двойка в бадминтона за интервю преди дебютното им участие на Олимпийски игри. Ето как отговориха те на нашите въпроси:

- Доста спортисти проплакаха от окаяното състояние на олимпийското село. Вие как се чувствате и имате ли някакви забележки или оплаквания към организаторите?

(Сестри Стоеви) - На външен вид всичко изглежда великолепно тук в Рио. Всички съоръжения са много добре измислени, но в някои от сградите все още има над какво да се работи.

- Какво представяне на Игрите в Рио 2016 за вас ще бъде успех?

- За нас успех е това, че успяхме да се класираме и че ще прославяме България на жени двойки в Рио след всичко, през което минахме в най-важния период на квалификацията (oктомври - декември ).

- На Олимпиадата сте в една група с Китай, Германия и Южна Корея. Как определяте конкуренцията на тези три отбора и можеше ли жребият да е по-благосклонен?

- На Олимпиадата няма лесни жребии. Все пак, сме 16 двойки, от които 10 са азиатки... Можеше да получим и по-лош жребий, но това ни е късметът.

- Вие сте едни от българските спортисти, които дебютират на Олимпиада в Рио. Усещате ли напрежение, има ли влияние фактът, че дебютирате и можете ли да сравните обстановката с тази на други големи първенства?

- Ами, разбира се, че има напрежение, защото всеки очаква от нас много след златото в Баку. Обстановката е съвсем различна, защото това е Олимпиада и е на всеки 4 години... Мисля, че сега е моментът да покажем една добра игра и да не се притесняваме на корта. Показахме, че сме една стабилна двойка, която ложе да се конкурира с Азия. Трябва само да се борим и да не се отказваме.

- В момента сте 18-ти в световната ранглиста и 3-ти в европейската. До колко това показва адекватно моментното съотношение на силите в бадминтона, защото изглежда сякаш азиатките в женските двойки имат предимство и именно с тях трябва да се съобразяват останалите?

- Азия доминира във всички дисциплини. Те винаги изваждат нови играчи и винаги имат в излишък, а в Европа не е така... Много трудно Европа пробива на големите турнири като супер серии, световни и олимпиади. Само има значение как се подготвяш точно срещу тях и колко си стабилен психически... Ако си на 100% физически, технически и психически, тогава те също ще имат проблем.

- Повечето елитни турнири са в Азия, което ви затруднява допълнително в подготовката. До колко това се оказа пречка в подготовката ви не само за Олимпиадата, но и като цяло в спортното ви развитие?

- Най-големите турнири са в Азия, да. Ако може да се комбинират тренировките с турнирите в Азия, това ще е голям плюс. Но ако не можем, тогава подготовката минава между турнирите и при първа възможност търсим вариант да се приберем във Франция и да продължаваме подоготовката за следващите турнири.

- След великолепния ви успех на Европейските олимпийски игри в Баку изразихте опасения, че поради липса на подкрепа от федерацията може да ви се наложи да играете дори за друга държава. Какво е положението сега и участието ви в Рио индикацията ли е, че всичко е по-добре в това отношение?

- С този въпрос ни върнахте в лоши спомени (смеят се). Ние никога няма да си сменим държавата. Ние сме горди българки и ще се борим до края на кариерата ни за България. Тези думи бяха ненужни тогава, но няма смисъл да се коментира. Ние сме категорични, че ще се борим само и единствено за България.

- Направихте си снимка с Юсейн Болт. Той ли е сред любимите ви спортисти и с кого още успяхте да се срещнете в олимпийското село?

- Направихме си с много добри спортисти снимки. Това е хубав спомен за нас, защото до следващата олимпиада няма да имаме възможност да се видим с тях отново. Снимахме се с Цонга, Джокович, Надал, френския волейболист Кевин Тили и Юсейн Болт.

- България не отива в Рио с надежда за десетки медали. Какво очаквате от цялостното представяне на родните спортисти на Олимпийските игри?

- Знаем, че всички други спортисти от българската делегация тренират усърдно всеки ден и могат да направят България горда. Пожелаваме им успех и дано заедно направим всички горди.

- Какво ще пожелаете на себе си не само в Рио, но и за остатъка от 2016 година?

-Пожелаваме си здраве, да няма контузии и също си пожелаваме да влезем в топ 10 на света.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички