Даниел Асенов за Sportlive.bg: Медал в Рио ще е голям успех за мен


Даниел Асенов за Sportlive.bg: Медал в Рио ще е голям успех за мен

1751 0

Европейският шампион по бокс в категория до 52 кг. Даниел Асенов днес ще излезе за втори път на ринга на Олимпийските игри в Рио. Негов съперник на осминафиналите в категория до 52 кг ще е алжирецът Мохамед Флиси.

В олимпийския си дебют той преодоля аржентинецът Фернандо Даниел Мартинес с 2:1 съдийски гласа. Тайсъна, както е известен българинът, остана единственият наш представител в бокса на Олимпиадата.

Двубоят на Асенов се очаква да започне в 18:15 часа българско време. Sportlive.bg потърси българския боксьор за интервю, ето как отговори на нашите въпроси:

 - Когато спечелихте европейска титла, не се превъзнасяхте и останахте здраво стъпил на земята. Това ли е правилният начин на мислене, за да може да продължите развитието си и до колко този манталитет ви помага и в живота?

Да, когато си съсредоточен и не летиш в облаците ти помага да надграждаш това, което си постигнал.

- Имате вече доста успехи зад гърба си, но сам сте казвали, че искате да видите какво е на Олимпиада. Може ли да има някакво напрежение или някакъв фактор, който да ви попречи да се представите възможно най-добре?

- Това ми бе мечта да стигна до Олимпиада... Определено ще има напрежение, но ще дам максимума от себе си. Главните фактори, които ме мотивират са моето семейство и треньори.

- Казва ли сте, че вашето слабо място са ставите и че един спортист постоянно има някакви - дори леки - контузии. Как се чувствате чисто физически сега преди Игрите в Рио в сравнение с предишни големи турнири?

- Ами, има лека умора, леки болешки тук-там, но както казах съвсем нормално.

- От известно време вече работите с нов треньор (кубинеца Жоел Еухенио Солер Арате), успяхте ли вече да постигнете синхрон и да свикнете с неговия начин на работа? И оставяте ли си нещо от стария стил, с който взехте европейската титла?

- Успяхме вече да направим съвместна игра, малко кубински и малко български - тундженски бокс.

- Вие пръв спечелихте квота за България и го направихте доста убедително. В някои спортове - като волейбола - се оказа по-трудно да се вземе квота за Рио, отколкото да се стигне до мач за медали. В бокса как ви се вижда ситуацията и по-голяма ли е конкуренцията, отколкото на европейско или световно първенство в сегашния случай?

- Абсолютно на всички турнири е трудно, определено няма да е лесно на тази Олимпиада, но се надявам да се представим достойно!

- За разлика от мачовете на Кубрат Пулев, например, вашите често остават до голяма степен скрити от обективите. Мислите ли, че повечето хора не си дават сметка колко класни съперници сте побеждавали през годините? И че конкуренцията е жестока?

- Там е проблемът, че боксът винаги го оставят най-накрая, в сравнение с останалите спортове, защото не си дават сметка колко се трудим, колко се лишаваме от какво ли не. За да можем да защитим честта на България!

-  Доста спортисти проплакаха от окаяното състояние на олимпийското село. Вие как се чувствате и имате ли някакви забележки или оплаквания към организаторите?

- Има какво да се желае, но ние сме дошли да вършим работа, всичко останало е зад гърба ни.

- Какво представяне на Игрите в Рио 2016 за вас ще бъде успех?

- Медал ще е голям успех за мен, за моите колеги, които са с мен, за треньорите ми и за смейството ми.

- България не отива в Рио с надежда за десетки медали. Какво очаквате от цялостното представяне на родните спортисти на Олимпийските игри?

- Мисля, че всички българи, които са тук ще дадат максимума от себе си, за да защитят българския флаг.

- Какво ще пожелаете на себе си не само в Рио, но и за остатъка от 2016 година?

- Най-вече си пожелавам да съм здрав и да има много поводи за радост.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички