Няма да повярвате от какво са изработени медалите на Олимпийските игри (СНИМКА)


Няма да повярвате от какво са изработени медалите на Олимпийските игри (СНИМКА)
Снимка: iStock/Guliver

2228 0

Всички медали за Олимпийските игри в Токио през 2020 година ще бъдат изработени от метал, събран чрез рециклиране на електронни отпадъци, съобщиха днес организаторите на Игрите. Организационният комитет стартира този проект още през 2017 година.

Материалите се набавят от стари смартфони и лаптопи, както и от местни японски предприятия и др. Целта е да бъдат събрани 2700 кг бронз, 30, 3 кг злато и 4100 кг сребро. Според организаторите до края на март всичко това ще бъде набавено.

"Смята се, че останалите количества метал, необходими за производството на всички олимпийски и параолимпийски медали, могат да бъдат извлечени от вече дарените", заявиха организаторите.

Рециклирани метали са използвани и в предишни години за Игрите, включително в Рио, където около 30% от среброто и бронза в медалите бяха от рециклирани материали. Дизайнът на медалите за Токио 2020 ще бъде разкрит по-късно тази година.

Междувременно един от олимпийските шампиони на Русия бе принуден да върне медалите си. Причината и повече подробности - вижте тук.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички