Симеон Чамов за Sportlive.bg: Само медал в Рио 2016 ще осмисли всичките ми лишения


Симеон Чамов за Sportlive.bg: Само медал в Рио 2016 ще осмисли всичките ми лишения

2570 0

Симеон Чамов е един от тримата представители на България на Олимпийските игри в Рио де Жанейро в бокса. Той успя да премине през тежкия квалификационен цикъл и ще представя страната ни в категория до 69 кг.

Ето какво каза Чамов пред Sportlive.bg преди началото на участието си на Игрите в Рио:

В някои спортове - например във волейбола - се оказа по-трудно да спечелиш олимпийска квота, отколкото да стигнеш до битката за медалите. Как ви се стори конкуренцията в борбата за квота и тази на самите Игри в Рио?

Спечелването на квота беше наистина трудно, но мисля, че тук цедката е много голяма и няма да има лесна среща. Силите са много изравнени и всеки мач ще е като финал.

Вашата лична борба за олимпийска квота определено не беше лека, но в крайна сметка успяхте. Имаше ли момент, в който се съмнявахте, че ще успеете?

След първия турнур, където станах свидетел на ужасно съдийство, се бях отчаял, но си казах, че ще дам всичко от себе си, пък да става каквото ще. Въпреки тежкия жребий, след 3 победи загубих четвъртфинала и се наложи да се надявам, че французинът ще стане шампион. Когато гледах отстрани, напрежението беше по-голямо, отколкото когато се бия аз. Радвам се, че имах и спортно щастие и успях.

Казвали сте, че Кубрат Пулев ви вдъхновява, защото доказва, че българите могат да постигат велики неща. От кого още сте взимали пример в живота и спорта?

Освен Кобрата, другият, който е личен пример за мен, е Тервел Пулев. Той също е голям българин и добър човек, който винаги ми е помагал.

За разлика от мачовете на Кобрата, вашите често остават до голяма степен скрити от обективите. Мислите ли, че хората не си дават сметка колко класни съперници сте побеждавали през годините?

За съжаление, олимпийският бокс не е толкова популярен като професионалния. Затова малцина са тези, които следят изявите ни. Мисля, че тук на Олимпиадата е мястото, където трябва да се докажа. Тук ще бъдат най-добрите от цял свят. Ще се излъчва по целия свят.

Неведнъж и два пъти са ви порязвали жестоко съдиите, дори и на европейски и световни първенства. За Игрите в Рио плъзнаха слухове за уреждане на мачове от съдии, вярвате ли, че такова нещо е възможно и имате ли някакви притеснения от реферите?

Аз тези схеми съм ги виждал многократно. Надявам се след този скандал и предвид голямата аудитория, която ще гледа мачовете, да няма такива грозни сцени.

Непрофесионалният бокс в България не е сред "най-благодарните" и често срещате хиляди трудности. Обмисляли сте в миналото отказване, но сега, след като сте в Рио, чувствате ли, че е било правилно решение да продължите?

Чувството да си на Олимпиада е страхотно. Аз обаче не съм тук само за да участвам. Ще дам всичко от себе си за да спечеля медал, който би осмислил целия труд и лишения през годините.

Доста спортисти проплакаха от окаяното състояние на олимпийското село. Вие как се чувствате и имате ли някакви забележки или оплаквания към организаторите?

Очаквах повече, но не се оплаквам. Ние, боксьорите, сме кучета и условията никога не са ни притеснявали.

Какво представяне на Игрите в Рио 2016 за вас ще бъде успех?

Качването на почитната стълбичка.

България не отива в Рио с надежда за десетки медали. Какво очаквате от цялостното представяне на родните спортисти на Олимпийските игри?

Надявам се да спечелим 4-5 медала и поне веднъж да чуем българския химн.

Какво ще пожелаете на себе си не само в Рио, но и за остатъка от 2016 година?

За Рио си пожелавам спортно щастие. След това ще си взема почивка и ще се отдам изцяло на семейството си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички