България отива в Рио, за да участва, не да печели


България отива в Рио, за да участва, не да печели

1776 0

Светът е Олимпиада. Тази вековна крилата фраза звучи и на днешния, 5 август, 2016 година. Защото започва най-голямото спортно събитие в света.

Разбира се, интересът на България към Олимпиадата ще е насочен предимно към нашите спортисти. По-запалените фенове със сигурност ще следят повече спортове и не само български спортисти, но в този материал нека обърнем внимание на българското.

Считам се за доста запален спортен фен и в съзнателния си живот съм гледал вече шест олимпиади. Не помня обаче да е имало Олимпиада, преди която да имам толкова занижени очаквания за представянето на нашите спортисти.

На база класа и майсторство единствените ни спортисти, които считам за фаворит за медал, са нашите състезателки по художествена гимнастика и то ансамбъл, не индивидуални дисциплини. Предвид скандалите с допинга в руския спорт те имат още един коз – силен съперник е разтърсен от световен скандал. Нашите са на трето място при коефициентите на букмейкърите като фаворит за златото.

Фаворит за медал на 25 метра спортен пистолет е стрелкинята ни Антоанета Бонева. Тя също е номер три при ставките на букмейкърите в надпреварата за златото. На 10 метра пневматичен пистолет шансовете ѝ са по-малки – тя е осма фаворитка.

Ако изключим обаче гимнастичките ни и Бонева, просто няма от кого да чакаме медали. В леката атлетика най-голямата ни звезда е Ивет Лалова, но сега срещу нея ще се изправят състезателки от цял свят т.е. непобедимите ямайки и американки. Финал на Ивет на 100 или 200 метра би бил равносилен на медал. Тя има повече шанс на 200 метра, където е в топ 15 на фаворитите – под номер 15, с коефициент 201, да е олимпийски шампион.

В леката атлетика имаме надежди като Габриела Петрова и Мирела Демирева, но за съжаление подготовката на Габи беше нарушена заради скандала с мелдония и оневиняването ѝ, а Демирева е доста млада и може да се поддаде на напрежение, а и не е достатъчно постоянна. Все пак букмейкърите поставят Мирела на 10-то място при фаворитите.

В традиционни български спортове като борбата и бокса положението също хич не е розово. При мъжете в борбата Михаил Ганев (11-ти фаворит за златото според букмейкърите) и Елис Гури фокусират надеждите ни за медали, а при жените Тайбе Юсеин може да ни хвърли в еуфория. Тайбе е на 5-то място сред фаворитите за златен медал. При бокса световната шампионка от 2014 година Станимира Петрова е на седмо място при фаворитите за златен медал в категория „муха“. Станимира спокойно би могла да ни зарадва с хубаво представяне. Даниел Асенов в категория до 52 килограма при мъжете също би могъл да ни изненада, но да се чака от него медал си е в категорията на по-невероятното.

В тениса Григор Димитров изтегли много труден жребий – още в първи кръг играе с Марин Чилич, а ако спечели, в трети кръг би играл с Гаел Монфис, евентуално на четвъртфинал с Кей Нишикори – все играчи, срещу които Димитров има отрицателен баланс. Цвети Пиронкова би могла да изненада, ако във втори кръг играе най-вероятно с номер 12 в схемата Тимеа Бачински и я победи.

Разбира се, коефициентите на букмейкърите не бива да се приемат за чиста монета и предрешено обстоятелство, но букмейкърите нямаше да съществуват и да печелят, ако не работят добре и не оценяват правилно шансовете на спортистите. Затова и България едва ли може да чака повече от 2 медала. Предвид факта, че от 1972-ра година до 2004-та никога не сме се връщали с по-малко от 10 медала от Олимпиада, няма как това да не натъжава. Факт е, че държавата ни има огромни проблеми и спортът едва ли е първи приоритет, но е факт, че освен възпитание на характера, спортът носи и емоцията на националното обединение. Затова и е обезкуражаващо голямо състезание след голямо състезание да се молим за някаква положителна изненада, а не да имаме самочувствието, че отиваме да печелим. Защото е хубаво да участваш, но няма професионален спортист, който да не иска да е най-добрият. А България сякаш се примири само да участва – ей така, ако може ...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички