Зловещата сянка на САЩ: Кой и защо "мори" тенисистите в жегите на Токио 2020?


Зловещата сянка на САЩ: Кой и защо "мори" тенисистите в жегите на Токио 2020?
Снимка: Getty Images

3447 0

Преди началото на Олимпийските игри в Токио 2020 тенисистите бяха готови за трудна ситуация: отсъствието на зрители, строгите антиковид мерки и невъзможността да напускат олимпийското село. По-късно към тези трудности бяха добавени не най-луксозните условия в стаите - с картонени легла и малки душове. Но истинският ад започна със старта на турнира - в първия ден играчите изпитаха върху себе си цялата "прелест" на токийската жега.

Че ще бъде трудно имаше подсказки още по-рано, когато по време на квалификацията в минус първи ден руската състезателка по стрелба с лък Светлана Гомбоева получи топлинен удар. А първата ракета на Русия Анастасия Павлюченкова с мъка доигра мача си в първи кръг срещу италианката Сара Ерани и при резултат 6:0, 3:1 потърси лекарска помощ.

"Беше ми твърде трудно да играя заради жегата. В Бразилия на Игрите също беше горещо, но поносимо, днес има и нереална влажност, изглежда - 70%. И досега ме боли главата след мача", разказа след двубоя рускинята.Мачът ѝ започна в 11,10 часа токийско време. В този момент в японската столица термометрите показваха прекомерните 34 градуса, което в съчетание с високата влажност направиха условията за спорт критични.

В първия си мач с Александър Бублик пък Данийл Медведев в паузите дърпаше тениската си и се поливаше от специална тръба, а съперникът му беше поливан с вода от бутилки.

"Смятам, че трябва да се прави така, както в Мексико, където мачовете започват в 6 вечерта. Горещината по това време силно намалява. Не мисля, че в хода на турнира нещо ще се промени, но можеше да се направи така. Минутата прекъсване по време на смяната на страните е просто смешна. Мисля, че от 200 играчи 195 ще се съгласят с мен. Трябва да е минута и половина", заяви Медведев. С него се съгласи и Новак Джокович, който в първи кръг едва не пламна в мача срещу боливиеца Уго Делиен.

"Все още чакам срещата с играч, на който би му харесало такова време. Да играеш на такива горещини в съчетание с 90 - или колкото е там - процента влажност е много трудно", ожали се сърбинът. "Не разбирам защо ITF не иска да отложат мачовете за по-късен час. Последният мач на централния корт днес завърши преди 5 вечерта. Надявам се да се постигне някакво разбирателство с ITF. Всички спортисти мечтаят за Олимпиада и не искат тя да приключи час и половина след излизането им на корта, заради това че не можеш да продължиш", допълни Джокович.

Тенис турнирът е преполовен, но действия от ITF така и не последваха, с изключение на публикации с препоръки за играчите как да действат в големи горещини и какви предимства могат да получат. На сайта на организацията е обявено, че ако грдусите се вдигнат до 30,1, тогава се активира политиката за екстремни метеорологични условия. В този случай паузите между геймовете и сетовете се увеличават до минута и половина. Също тка играчите получават възможност да вземат 10-минутно прекъсване преди решителния сет, ако това пожелае един от участниците в мача. Спортистите могат да напуснат корта, да вземат душ или вана, да сменят екипировката си или да похапнат. В случай че температурата продължи да расте, то специална група организатори може да вземе решение за отлагане на мача, но това не се е случило досега.

Защо мачовете в Токио започват толкова рано и не могат да бъдат преместени за по-късно, когато въздухът става по-подходящ за игра? Цялата вина е на САЩ, и по-точно на американската телевизионна компания NBC. Тя е водеща при излъчването на Олимпиадата в страната и една от основните в света, затова иска съобразяване с нея при създаването на календара.

Тенисът, като първокласен и популярен спорт в Щатите, започва в 22,00 часа местно време. Така американските зрители могат да хванат поне няколко мача в повече или по-малко удобен за гледане сегмент. На спортистите им остава само да се борят помежду си и срещу обстоятелствата. За тяхно съжаление, в съвременния спорт, където водещи са финансите и невинаги се отчита мнението на участниците, се налага да се примириш със случващото се.

Автор: eurosport.ru

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички