Тихо, но зрелищно и многообразно: В Токио откриха 32-рите олимпийски игри под мотото "Заедно"


Тихо, но зрелищно и многообразно: В Токио откриха 32-рите олимпийски игри под мотото "Заедно"
Снимка: GettyImages

6897 0

В Токио току-що завърши церемонията по откриването на 32-рите олимпийски игри, които ще се проведат в японската столица. Тя продължи около 4 часа и се състоя на олимпийския стадион в Токио, без присъствието на зрители. Без фенове ще премине целият форум, в който ще вземат участие спортисти от 205 страни.

В церемонията взе участие и олимпийски отбор, съставен от бежанци. Знаменосци на България, която е представена от 42-ма спортисти на Игрите, бяха състезателката по стрелба Мария Гроздева и плувецът Йосиф Миладинов. Олимпийският огън бе запален от тенис звездата Наоми Осака.

Как Япония даде старта на дългочаканото събитие?

Церемонията започна със салют от цветни фойерверки, следвана от представянето на история, показваща как спортистите преживяха пандемията и почти немислимата за тях изолация. Те илюстрираха един от важните сегменти на Игрите в Токио - макар и разделени, винаги ще бъдем заедно.

НАЙ-НЕВЕРОЯТНИТЕ КАДРИ ОТ ОТКРИВАНЕТО

Главният герой в "историята" беше състезателката по бокс Ариса Цубата, която работи и като медицинска сестра. С избирането ѝ за тази роля организаторите направиха своя жест към медицинските лица - лекари, сестри, санитари, които водиха и още водят тежка битка с пандемията. Танцьори пък изразиха чрез нежен и цветен танц връзката между всички органи в тялото, отново подчертаване на заедността.

Главният герой в "историята" беше състезателката по бокс Ариса Цубата, която работи и като медицинска сестра. С избирането ѝ за тази роля организаторите направиха своя жест към медицинските лица - лекари, сестри, санитари, които водиха и още водят тежка битка с пандемията. Танцьори пък изразиха чрез нежен и цветен танц връзката между всички органи в тялото, отново подчертаване на заедността.

БЪЛГАРСКИЯТ ОТБОР И ЗНАМЕНОСЦИ НА ОЛИМПИАДАТА

Танцьорите и Цубата отстъпиха сцената на малка група деца, които поведоха група от четирима спортисти, здравен работник и човек в неравностойно положение. Те носеха японския флаг, който предадоха на служители от японските сили за отбрана. Знамето беше издигнато под съпровода на изпълнението на японския химн. В епизод, наречен "Традиционно наследство", бе показан процесът на дървообработване, характерен за Япония. Разбира се, той бе съчетан с танци, за да бъде в духа на церемонията. 

На сцената на олимпийския стадион бяха внесени и дървени плаформи с окачени хартиени фенери на тях. С помощта на акробати и танцьори и под звуците на успокояваща музика на платформите бяха сглобени олимпийските кръгове, които символизират най-големия спортен форум на планетата. По този начин японците изпратиха своето послание към света, че с поглед към бъдещето и загърбвайки тъгата си, всички ние трябва да продължим живота си.

Около половин час след началото на откриването започна същинската част - парадът на нациите. Той бе открит по традиция от Гърция, в знак на уважение към родината на олимпийските игри. Знаменосците на отделните страни излязоха по азбучен ред според азбуката на Япония. Сред първите на парада бяха олимпийският отбор на бежанците. В знак за равното третиране между половете знаменосците на всяка държава участничка бяха мъж и жена, поне където това е възможно. 

В около 16,07 българско време на сцената в Токио излезе и българският олимпийски тим. Знаменосци бяха Мария Гроздева и плувецът Йосиф Миладинов, красиво съчетание на опита и младостта в спорта и Олимийските игри. Родните спортисти бяха облечено строго, но стилно и излязоха усмихнати на стадиона.

Парадът на нациите завърши с представянето на Япония. Всички лица на стадиона изразяваха радост, че отново ще се състезават, че по някакъв начин спортът победи пандемията. Спортистите се подредиха така, че да оформят слънце в средата, като там грейна девизът на Игрите, допълнен с думата "заедно" - "По-далече, по-високо, по-силно, заедно".

Следващият сегмент в церемонията беше демонстрация на различността на хората, на всички спортисти. Участниците в него подредиха няколко десетки кубове така, че да изобразят емблемата на Токио на сцената. До нея бе разпънат плакет с надпис "Токио 2020" и олимпийските кръгове. Емблемата на японската столица се появи и в небето над олимпийския стадион, оформена от стотици дронове и техните светлини.

Настъпи официалната част, по време на която своите речи произнесоха председателят на МОК Томас Бах и председателят на японския олимпийски комитет Сейко Хашимото. Последната призова спортистите за мир и уважение и за уважение в различието. След речите шестима спортисти внесоха олимпийския флаг и го отнесоха до пилона, където то бе издигнато под звуците на химна на МОК. 

След този сегмент на стадиона полетяха виртуални гълъби, а дисциплините на Игрите бяха представени много образно и ефектно чрез пиктограми от известни в страната мимове. Олимпийският огън бе предаван на щафетен принцип, като в това се включи и параатлет. Предпоследният пост бяха шест деца, които предадоха факлата на звездата в женския тенис Наоми Осака. Японската спортистка запали олимпийския огън в неговия жертвеник и стартът на Игрите в Токио бе даден.

Къде да гледаме откриването на Олимпийските игри в Токио?

ПРЕДИ ОТКРИВАНЕТО

Поради мерките срещу пандемията от коронавирус, на церемонията ще присъстват около 1000 гости, като сред тях ще бъдат лидери на 15 държави, както и министрите на спорта на 70 страни. Самото откриване няма да е толкова тържествено като през изминали години, а за да се спазва необходимата дистанция ще присъстват по-малко спортисти. Българите на Олимпийските игри са 42-ма.

Състезанията на Игрите започнаха още на 21 юли, като първи беше софтболът, като отборът на Япония разгроми Австралия с 8:1. Така за първи път от 1996 г. откриващият мач на олимпийски игри не беше футболен. Тимът на САЩ се справи с Италия с 2:0, а Канада спечели срещу Мексико с 4:0. През втория ден от програмата японките спечелиха срещу Мексико с 3:2, САЩ победи Канада с 1:0, а Австралия надделя над Италия с 1:0.

Също на 21 юли започна женският футболен турнир, като Великобритания спечели с 2:0 срещу Чили в група Е, докато Япония и Канада завършиха 1:1. В група F Нидерландия разгроми Замбия с 10:3, а Бразилия разби Китай с 5:0. В група G Швеция спечели с 3:0 срещу САЩ, а Австралия взе дербито с Нова Зеландия с 2:1.

Третият спорт, който вече започна, е стрелбата с лък, като квалификациите при жените вече даде два олимпийски рекорда. Южнокорейката Ан Сан записа 680 точки, докато заедно със сънародничките си Михни Джан и Чеюн Кан поставиха рекорд за най-голям сбор от точки - 2032.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Българите в Токио: Пълна програма за България на Олимпийските игри 2020

Олимпийските игри по ТВ: Кой ще излъчва Токио 2020 в България?

Йордан Йовчев и най-големият обир в историята на олимпийските игри

Несправедливостта от Сидни 2000, която направи Румяна Нейкова много по-силна (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички