Георги Вангелов - борецът, който отхвърли футбола, за да носи цялата отговорност


Георги Вангелов - борецът, който отхвърли футбола, за да носи цялата отговорност
Снимка: Getty Images

6505 0

Олимпийските игри в Токио 2020 оправдават очакванията след едногодишно закъснение. Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. На XXXII-рите летни олимпийски игри, които се провеждат от 23 юли до 8 август, България ще бъде представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио":

Историята

Роден е в Раднево през 1993 г. Състезател на клуб "Юнак" (Русе), свободен стил, 57 кг. Баща му го запалва по бокса, когато е първи-втори клас. Пробвал се е и като футболист, но е щастлив, че е станал борец. Казва, че искал по-мъжки спорт, в който има единоборства и всичко зависи изцяло от него. Отскоро е и военен. Носител е на пояса "Дан Колов" за 2019 година. Казва, че винаги е мечтал за това отличие, като обаче най-голямата му спортна мечта е медал от Олимпиадата в Токио.

Европейски шампион е през 2010 и вицесветовен шампион през 2011 г., докато е част от ЦСКА. Печелил е и други престижни международни турнири. Бронзов медалист от Европейското по борба през 2016 г. в Рига, Латвия. През 2020 г. печели бронзов медал в състезанието до 61 кг. при мъжете в индивидуалната Световна купа в Белград.

Пътят до Токио

Георги е единственият български свободняк на Олимпийските игри. Другите ни борци мъже там се състезават в класическия стил. Вангелов спечели квотата си за Токио на олимпийските квалификации в Будапеща, след като се класира на финал в категорията до 57 кг. Там обаче той загуби от арменеца Арсен Харитюнян, европейски шампион през 2019-а, и остана със сребърен медал.

Шансовете на Олимпиадата

Вангелов има сериозни шансове да спечели медал в Япония и той е една от големите ни надежди за отличие. Какъвто и медал да завоюва, ще е голям успех за България, защото конкуренцията в ниските категории е голяма. Там до известна степен доминират азиатските състезатели. А повече за "класика" Кирил Милов можете да научите тук. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички