За България с любов: Айк Мнацаканян копнее да каже "благодаря" на страната ни с олимпийски медал


За България с любов: Айк Мнацаканян копнее да каже "благодаря" на страната ни с олимпийски медал
Снимка: Lap.bg

2885 0

Олимпийските игри в Токио 2020 са в разгара си. Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. XXXII летни олимпийски игри все пак  се състоят - от 23 юли до 8 август. България ще бъде представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио": 

 

Историята

Натурализираният национал на България от арменски произход е роден на 14 октомври 1995 г. Състезава се в класически стил, категория до 77 кг. Той е бронзов медалист от Световното първенство през 2018 и 2019 г. Започва да се състезава под българския флаг през 2017 г. и обещава скоро да заговори на български. Това е първата му Олимпиада след почти 20 години в този спорт.

Пътят до Токио

Айк използва последния си шанс да се класира за Токио 2020. През март тази година той се състезава на европейския квалификационен турнир в Будапеща, но не успя да спечели квота. Направи го обаче на световния олимпийски квалификационен турнир, проведен в София. Мнацаканян спечели без игра златния медал в своята категория, след като съперникът му Рафиг Хюсейнов от Азербайджан не излезе на тепиха във финала. Двубоят, определящ шампиона, беше без значение и за двамата борци, тъй като с достигането му те си осигуриха класиране на най-големия спортен форум.

В полуфиналите родният национал победи с 3:2 турчина Фатих Дженгиз. Това бе седма квота за България при борбата и втора за класиците. "Много се радвам, че зарадвах България с олимпийска квота и че ми дадоха шанс да се състезавам за България. Искам силно да донеса на тази страна високи постижения, защото ми помогнахте. Ще направя максимално много, за да покажа отличн резултати в Токио", заяви състезателят след успеха.

Шансовете на Олимпиадата

Айк се състезава в по-горна категория от неговата, защото 72 кг. не е олимпийска. Въпреки това и на 77 кг. той показва непримиримост и желание за победа. Мотивиран е и да се отблагодари на страната ни за възможността, която му е дала. Реалиситичните очаквания са Мнацаканян да завоюва ново бронзово отличие в кариерата си, но кой знае - той може да ни изненада и с нещо повече. А повече за другия ни класик на Игрите - Кирил Милов, можете да научите тук

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички