Полина Трифонова - от школата на Украйна до Олимпийските игри в Токио


Полина Трифонова - от школата на Украйна до Олимпийските игри в Токио
Снимка: Българска федерация по тенис на маса

2863 0

Олимпийските игри в Токио 2020 чукат на вратата, макар и с едногодишно закъснение. Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. XXXII летни олимпийски игри все пак ще се състоят - от 23 юли до 8 август. България ще бъде представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио": 

ПОЛИНА ТРИФОНОВА - ТЕНИС НА МАСА

Биографията на състезателката по тенис на маса Полина Трифонова е една от най-необичайните. Родена е в Кубрат през 1992 г. в семейство на българин и рускиня. Когато е на 9 години, семейството се премества в Донецк, където Полина започва да тренира тенис на маса. Постига успехи в различни юношески турнири, поради което приема да играе за Украйна.

След началото на конфликта между Украйна и Русия през 2014 г. обаче решава да се завърне в България. Състезава се за Корабостроител Варна и печели държавната титла. Освен това записва мачове в германската Бундеслига в тима на Гросбургведел.

Интересен факт е, че освен тенисистка, Полина е и дипломиран преводач с английски и немски език, като смята да практикува професията си след края на кариерата си.

Пътят към Токио

Трифонова участва в квалификация в Португалия през април, като завърши на пето място. Само първите 4 обаче получаваха участие в Токио. Отказът на делегацията на Северна Корея да участва в Олимпийските игри обаче отвори свободно място и така Трифонова спечели квота. Тя е първата състезателка по тенис на мача от 1992 г. насам, когато Даниела Гергелчева участва на Игрите в Барселона.

Конкуренцията

Безспорно големите фаворитки на сингъл са първите две в световната ранглиста - китайките Чен Менг и Сун Ингша. Трета в подреждането пък е представителката на домакините Мима Ито, а под номер 9 в ранкинга е друга японка - Касуми Ишикара. Силна заявка има и Китайско Тайпе, като островната държава ще бъде представлявана от Чинг Ченг и Сзу Ю Чен.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички