От Айтос до Токио: 19-годишната Селин Али "на лов" на Летните олимпийските игри


От Айтос до Токио: 19-годишната Селин Али "на лов" на Летните олимпийските игри
Снимка: Българска федерация по трап, двоен трап и скийт

8542 0

Олимпийските игри в Токио 2020 са в разгара си. Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. XXXII летни олимпийски игри все пак се състоят - от 23 юли до 8 август. България ще бъде представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио": 

СЕЛИН АЛИ - ЛОВНА СТРЕЛБА

В семейство на ловджии детството на Селин Али е придружено с пушка в ръка. Родената в Айтос девойка развенчава мита, че ловуването е само за мъже. Едва на 12 години тя прави първия си изстрел и оттогава насам е неизменно свързана с оръжието, което я превръща и в световна шампионка.

Нейният спорт е ловна стрелба, а дисциплината, в която се състезава, се нарича "трап". При трап стрелбата има 50 летящи мишени - панички, които се изстрелват във въздуха в неизвестна посока. Целта е да бъдат свалени възможно повече мишени, като за това се изисква много ловкост, точност и бързина.

През 2019 година Селин Али става световна шампионка за девойки в Италия. В същата година печели още няколко ценни медала, сред които сребро в смесен отбор от Световната купа в Лахти и бронз от Световното първенство в Италия, но отново отборно.

България не е изпращала състезател в ловната стрелба на олимпийски игри от над 30 години. Селин Али, с подкрепата на своя баща Ниязи Али, осъществи мечтата си преди месец, когато разбра, че печели квота за Игрите. Там тя ще се конкурира с най-добрите в дисциплината, които са и с по-голям опит.

За 19-годишната Али обаче Токио е едва началото на нейната кариера, която определено има светло бъдеще!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички