Жалко: Индиецът Рави Кумар спря Георги Вангелов на 1/4-финалите в Токио!


Жалко: Индиецът Рави Кумар спря Георги Вангелов на 1/4-финалите в Токио!
Снимка: БОК, Костадин Андонов, Start-Photo

4568 0

Българинът Георги Вангелов стартира участието си на Олимпиадата в Токио с изразителна победа на 1/8-финалите мач на турнира по борба срещу алжиреца Абделхак Хербаш, но след това загуби тежко на 1/4-финалите от индиеца Рави Кумар с 14:4.

В категория до 57кг българинът ще се надява по-късно днес Рави Кумар да спечели 1/2-финала и така да го изтегли до мач за бронзов медал чрез репешаж. Индиецът, който е азиатски шампион и бронзов медалист от Световното първенство в Нур-Султан, Казахстан през 2019 г., победи с технически туш нашето момче.

Ето и как се развиха двата мача от деня за Георги Вангелов:

ГЕОРГИ ВАНГЕЛОВ (1/4-финал)

ПЪРВА ЧАСТ

Срещата започна леко припряно, но след една минута борба индиецът получи устно предупреждение. След това обаче Георги допусна грешка, от която Кумар се възползва и взе първи две точки. Последваха нови две негови атаки и нови четири точки за 6:0 - българинът се увлече от играта на Кумар, вместо да си играе неговата...

ВТОРА ЧАСТ

След още една бърза атака Рави Кумар поведе с 8:0, но Георги успя да контрира и на него също бяха присъдени две точки за 8:2. До края на мача оставаха минута и 40 секунди и българинът се принуди да рискува. Индиецът обаче бе доста опитен и не позволяваше да изпадне в неприятна ситуация, а напротив - успя да спечели още шест точки срещу само две за Вангелов - 14:4.

ГЕОРГИ ВАНГЕЛОВ (1/8-финал)

ПЪРВА ЧАСТ

28-годишният Вангелов започна добре срещата и след първите 60 секунди пред него се появи шанс за атака, но алжирецът успя да измъкне крака си. Малко след това Хербаш получи и предупреждение за неактивност, след което Георги получи първа точка в актива си.

Българинът определено бе по-добрият борец и след като още не бяха изтекли първите 3 минути, той успя да приложи страхотна хватка на противника, която му донесе още 4 точки в актива. 

ВТОРА ЧАСТ

На Георги Вангелов му бяха нужни още 40 секунди, за да приключи срещата преждевременно с резултат 11:0 точки и така да се класира на 1/4-финалите в Токио. Той успя да спечели 4 + 2 точки в края с добро влизане и срещата бе прекратена преди да изтече времето заради голямото му превъзходство!

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Георги Вангелов е роден в Раднево през 1993 г. Състезател на клуб "Юнак" (Русе), свободен стил, 57 кг. Баща му го запалва по бокса, когато е първи-втори клас. Пробвал се е и като футболист, но е щастлив, че е станал борец. Казва, че искал по-мъжки спорт, в който има единоборства и всичко зависи изцяло от него. Отскоро е и военен. Носител е на пояса "Дан Колов" за 2019 година. Казва, че винаги е мечтал за това отличие, като обаче най-голямата му спортна мечта е медал от Олимпиадата в Токио.

Европейски шампион е през 2010 и вицесветовен шампион през 2011 г., докато е част от ЦСКА. Печелил е и други престижни международни турнири. Бронзов медалист от Европейското по борба през 2016 г. в Рига, Латвия. През 2020 г. печели бронзов медал в състезанието до 61 кг. при мъжете в индивидуалната Световна купа в Белград.

Георги е единственият български свободняк на Олимпийските игри. Другите ни борци мъже там се състезават в класическия стил. Вангелов спечели квотата си за Токио на олимпийските квалификации в Будапеща, след като се класира на финал в категорията до 57 кг. Там обаче той загуби от арменеца Арсен Харитюнян, европейски шампион през 2019-а, и остана със сребърен медал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички