Мими Христова - боркинята на всички категории, която атакува Олимпийските игри за втори път


Мими Христова - боркинята на всички категории, която атакува Олимпийските игри за втори път
Снимка: Сайтът на Бълг. федерация по борба

7392 0

Олимпийските игри в Токио 2020 са в разгара си. Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. XXXII летни олимпийски игри все пак  се състоят - от 23 юли до 8 август. България ще бъде представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио": 

МИМИ ХРИСТОВА - БОРБА СВОБОДЕН СТИЛ ДО 68 КГ

Мими Христова ще участва на втори Олимпийски игри в кариерата си. В Рио де Жанейро боркинята отпадна още на 1/16 финала, но силата ѝ се оказа в доста по-горна категория. Докато в бразилския град тя се ссътезаваше в катерогия до 57 кг, то сега ще я видим при 68-килограмовите.

Историята на Мими Христова

Родена е през 1993 г. във Враца, като тренира в местния Ботев, а после и в Левски. През кариерата си тя нееднократно ще смени категорията, в която се бори, поради което поставя удивителен рекорд - 5 медала в 5 различни категории. В категория до 55 кг - бронзов медал от европейско първенство през 2014 г., сребро от Европейските игри в Минск в категория до 57 кг, бронз от европейското първенство през 2016 г. в категория до 58 кг. и европейско сребро до 59 кг.

Шампионската титла на Европа в Рим през 2020 г. пък дойде в категория до 65 кг. На престижния турнир Матео Пелицоне в Рим пък взе среброто в категория до 68 кг. Любопитното е, че Христова мисли за оттегляне година преди да стане шампионка. Тогава тя отива на лагер само за да подготви Тайбе Юсеин. Именно Юсеин обаче ѝ вдъхва кураж, че си струва да продължи да се състезава.

Треньорът на Христова също я подкрепя да се качи в по-горна категория и на шампионата в Рим през 2020 г. Мими е над всички, а на финала побеждава състезаващата се за Азербайджан българка Елис Манолова с резултат 6:3.

Пътят към Токио

Мими Христова хвана последния влак за Токио, като на квалификацията в София спечели мачовете си с Бусе Тосун от Турция, Ниша Дахия от Индия и Адела Хандичкова от Чехия. По този начин тя взе четвъртата квота в българската женска борба.

Конкуренцията

Голямата фаворитка е световната и панамаериканска шампионка Тамира Менса-Сток, която победи Христова на финала на турнира Матео Пелицоне в Рим. Менса-Сток има три златни медала от панамерикански първенства и злато от Панамериканските игри през 2019 г. В три поредни години тя печели и турнира "Иван Яругин" в Красноярск.

Друга боркиня, която заслужава внимание, е монголката Батсетсег Соронзонболд, наричана "Златното момиче". Тя е двукратна световна шампионка (2010 и 2015), и има бронзов медал от Олимпийските игри в Лондон. Освен това е шампионка на Азия през 2017 г. Германката Анна Шел се представи силно на последното световно първенство в Нур Султан като взе бронзов медал.

Тук са и надеждите на Русия и Украйна Ханъм Велиева и Алла Черкасова, както и вече споменатата Елис Манолова. За 38-годишната Агниешка Виешчек-Кордус това вероятно ще е последна Олимпиада, като през 2008 г. тя взе бронза в Пекин в категория до 72 кг.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички