Боряна Калейн - грациозната фурия ще атакува първи медал на Олимпийските игри


Боряна Калейн - грациозната фурия ще атакува първи медал на Олимпийските игри
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

12157 0

Олимпийските игри в Токио 2020 са към своя край, като в продължение на две седмици предлагат незабравими емоции. Пандемията от COVID-19 обърка плановете на всички, включително и на организаторите на най-голямото спортно събитие. XXXII летни олимпийски игри все пак се състоят - от 23 юли до 8 август. България е представлявана от 42 състезатели в 14 спорта. SportLive Ви представя "Българите в Токио": 

БОРЯНА КАЛЕЙН - ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

Боряна Калейн е голямата надежда на България в художествената гимнастика и ще се състезава индивидуално на Олимпийските игри в Токио. Още на 14-годишна възраст печели бронзов медал на топка на европейското първенство в Баку. През 2016 г. на Световната купа в Лисабон тя стана втора на обръч, бухалки и лента, и трета на топка.

Въпреки че на три пъти чупи крак, Боряна се завръща все по-силна и трудът ѝ се отплаща със златен медал на топка на Гран При в Москва. През 2019 г. на европейското първенство печели бронз на топка и бронз на лента. През 2020 г. печели злато на бухалки на Гран При в Бърно.

На Световната купа в София Боряна завоюва три златни медала - на обръч, лента и бухалки, а на топка остана трета. В Баку тя защити златото си на лента, завърши втора на бухалки и трета на топка. На Европейското първенство във Варда Боряна взе сребърне медал в многобоя, което е първо подобно отличие за България от 27 години насам.

Пътят към Токио

Боряна Калейн си осигури квота за Токио още през 2019 г., когато на Световното първенство в Баку постигна резултат от 86.275 точки (21.625 на обръч, 22.400 на топка, 22.350 на бухалки и 19.900 на лента). Тогава тя остана на девето място в крайното класиране, но това беше напълно достатъчно за класиране за Олимпийските игри.

Конкуренцията

Сред най-силните гимнастички са близначките Дина и Арина Аверини. Дина има 13 златни медала от световни първенства и 10 от европейски първенства. Освен това тя има 3 златни медала от Европейски игри. Нейната сестра Арина има 4 златни медала на световни първенства и още 9 от европейски. Общо двете имат 83 медала от големи турнири.

Звездата на израелската гимнастика Линой Ашрам също ще се бори за златото, като тя е печелила 18 златни медала от световни купи и 2 златни медала на европейски шампионати. 18-годишната украинка Влада Николченко е друго име, от което се очаква много - тя има 4 златни медала от Гран При, а на световното първенство в Баку през 2019 г. взе бронзов медал на бухалки.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички