Словакия


Словакия
Снимка: Sportlive.bg

1213 0

Евро 2016 – сбъднатата мечта на Словакия

Словакия сбъдна мечтата си и се класира за първи път на Европейско първенство. След мирното разделяне на Чехословакия в Чешка република и Словакия през 1993г., на отбора на Словакия му отне време да се пребори за място под светлините на прожекторите. И докато Чехия не е пропуснала нито едно Европейско от 1996 г. насам, то Словакия прави своя дебют. В квалификационната си група Словакия завърши като подгласник на Испания и нанесе единственото поражение на действащия европейски шампион с 2:1 в Жилина. Взеха 4 точки от Украйна, която завърши на трето място.

В предишните си 5 опита Словакия не успя да изгрее на европейската сцена, но през 2010 г. тогавашния наставник Владимир Вайс класира тима на Световно първенство. Тогава словаците побеждават фаворитите Италия с 3:2 в последния кръг на груповата фаза.

Това лято настоящият треньор на Словакия Ян Козак ще има възможността да сложи страната и на европейската футболна карта. С Козак на кормилото, Словакия продължава своята традиция за назначаване на импулсивни наставници. . Преди да бъде назначен за национален селекционер, Козак е начело на ФК Кошице, където 2 пъти печели титлата, а през 1998г. класира отбора и в груповата фаза на Шампионска лига. Докато е начело на тима Козак напада треньорът на вратарите на противников отбор заради което е принуден да се подложи за 4 седмици на лечение.

Задачата му обаче няма да е изобщо лесна, защото отборът му е в една група с амбицираната Англия, Уелс и Русия. Капитанът на Словакия и играч на Наполи Марек Хамшик определено е най-ключовия играч, който се очаква да покаже страхотни неща, с които да поведе тима си напред. Универсален атакуващ халф, който може да затрудни всеки съперник, най-вече със скоростни атаки.

Друг играч от словаците, който заслужава вниманието на зрителите е Роберт Мак. Преди няколко години 25-годишният футболист се присъедини в академията на Манчестър Сити като спечели ФА Къп за младежи. След това обаче не успя да се наложи в първия отбор и сега е съотборник  на българската звезда Димитър Бербатов в гръцкия ПАОК.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички