Хърватия


Хърватия
Снимка: Sportlive.bg

1194 0

Хърватия - обичайният заподозрян

Хърватия е един от обичайните заподозрени на Европейските първенства. Отнетата точка за расистко поведение на хърватските фенове по време на равенството 1:1 с Италия в Сплит, не попречи на Хърватия да задържи второто място в групата. Победите над България с 3:0 и Малта 1:0 в края на квалификациите, подпечатаха класирането им за финалите. Те загубиха само веднъж – в Норвегия с 2:0, а голмайстор за отбора беше Иван Перишич, който отбеляза шест гола.

Хърватия за пети път се класират за Европейските финали от обявяването си на независимостта и достигат два пъти до четвърт-финалите. На Евро’96 те пропускат куп положения при заубата от Германия с 2:1 на Олд Трафорд, макар Шукер да отбелязва един от най-красивите голове в турнира.

През 2008 печелят трите си мача в групата – включително и този срещу Германия с 2:1. Отпадат в четвърт-финала срещу Турция след изпълнения на дузпи, след като Модрич, Петрич и Ракитич пропускат от бялата точка. "Болката от това поражение ще остане с мен за дълго време", заявиява тогавашният мениджър Славен Билич.

Анте Чачич беше назначен през септември 2015г., след равенство с Азербайджан и загуба с 2:0 от Норвегия в Осло, това подтикна шефа на футболния съюз в Хърватия Давор Шукер да освободи от поста Нико Ковач.Чачич, който е бивш телевизионен и радио техник, е бил мениджър  на Локомотива Загреб за няколко месеца, преди да му взъложат задачата на национален селекционер, а преди това и на редица други хърватски отбори. Треньорската му кариера се допълва с това, че през 2005 става помощник треньор на Либия за една година.

Хърватия необичайно играе с двойка плеймейкъри в лицето на Иван Ракитич и Лука Модрич,  моторът в средата на Барселона и Реал Мадрид, но Ракитич е в подем от началото на 2016г.

Способността да движи топката с кратки, ритмични подавания е най-малкото което се очаква от един халф на Барселона, но издръжливостта, отличната визия и четене на играта, го прави незаменим за клуба и страната, където той може да избухне всеки един момент с невероятна ефективност.

„Новият Меси“ е като зараза, лепвана на млади таланти, а също така и безсмислена, защото ги обременява. 19 годишният атакуващ халф на Барселона Ален Халилович, страда също от тази диагноза. Но качествата, които той притежава, наистина наподобяват на тези на аржентинската супер звезда. Когато гледаш Меси, може би гледаш „стария Халилович“. В момента играещ под наем в Спортинг Хихон, роденият в Дубровник тийнейджър има прекрасен дрибъл, опустошителна скорост, както и удар без значение с кой крак с изключителна сила и точност. Той е изключително борбен, което му позволява да заиграе мъжки футбол още на 16 години  в отбора на Динамо Загреб.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички