Ейре


Ейре

1518 0

Ейре -

Ейре (или Република Ирландия) бе изтеглена  в една група със световния шампион Германия, силният отбор на Полша и традиционно неудобния съперник в лицето на Шотландия, но  успяха да завършат на трето място в групата. Представянето им срещу Германия бе повече от впечатляващо, като Ейре успя да запише победа у дома, а в Берлин си тръгнаха с равенство. Срещу отбора на Шотландия обаче, представянето им далеч не беше такова, защото от двата мача по между им отбора на Мартин О‘Нийл успя да вземе само една точка, но поражението което претърпя Шотландия от отбора на Грузия, закотви отбора на Ейре на третото място, с което си осигуриха бараж срещу отбора на Босна и Херцеговина. След равенство като гост, Ейре успя да надвие с 2:0 своя противник в Дъблин и по този начин се класира за финалите на Евро 2016.

Джак Чарълтън, извежда Ейре до първото им Европейско първенство през 1988г., където те шокират отбора на Англия и ги побеждават с 1:0 след гол на Рей Хютън.  След равенството си срещу СССР в следващия мач, в решителния сблъсък с Холандия, Ейре трябва да постигне равенство за да се класира на полуфиналите, но губи с 1:0.

През 2012г., Трапатони класира Ейре на финалите в Полша и Украйна, отново чрез бараж след победа над Естония, но въпреки подкрепата от своите привърженици, те показаха липса на амбиция и качество, губейки трите си двубоя в групата. В тези двубои не бяха срамни загубите срещу отборите на Испания, Хърватия и Италия, а в поведението и представянето на футболистите.

Настоящият национален селекционер Мартин О‘Нийл е бивш наставник на Лестър, Селтик, Астън вика и Съндърланд , като футболист печели по два пъти тилата на Англия и Купата на Европейските шампиони с отбора на Нотингам Форест. Назначен е за треньор на Ейре през 2013г. Той веднага назначи бившият национал на Ейре и капитан на Манчестър Юнайтед Рой Кийн за свой помощник треньор. Двамата спечелиха девет двубоя, а в осем пъти завършиха с равенство от всичките си 22 мача.

Предшественикът на О‘Нийл, Джовани Трапатони, се опита да наложи ефективна, но на моменти доста скучна и предпазлива тактика, но с идването на новия треньор, отбора се трансформира като се наблегна на отборния дух и позитивизма, където играчи като Джеф Хендрик, Роби Брейди и Уес Хулахън  спомогнаха за това.

Те се измъкнаха на плейофите без него, но работата и лидерството на Шейн Лонг, правят цялата система на О‘Нийл-Кийн работеща. Дарил Мърфи свърши отлична работа замествайки го в двата двубоя с Босна и Херцеговина, но Лонг прави голямата разлика когато е в игра. Успява да задържи топката, тормози защитата постоянно и неговата амбиция да е винаги победител, го прави неуморим в двубои като този с Германия в Дъблин.

Той не притежава класата на 35 годишният голмайстор на Ейре Роби Кийн,  но ветеранът ще бъде ползван по-скоро като резерва на Шейн Лонг, с което треньорският състав ще цели  да повдига духа в отбора в напечени ситуации. А такива със сигурност ще има в групата, след като са в една група с Белгия., Швеция и Италия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички