Уелс изстрада първия си триумф на Европейско по футбол (ВИДЕО)


Уелс изстрада първия си триумф на Европейско по футбол (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

2458 0

Уелс и Гарет Бейл напуснаха с усмивка терена след първия си двубой от Евро 2016, след като пречупиха непримиримия дух на Словения и спечелиха с 2:1 дебютния мач от Група В.

Самият Бейл откри резултата от пряк свободен удар в 10-ата минута, но резервата Ондрей Вида се разписа в 60-ата за 1:1, и то само няколко секунди, след като се бе появил на терена.

В крайна сметка, в 80-ата, друга резерва - Хан Робсън-Кану - реализира победния гол за Уелс след добра работа в предни позиции на Арън Рамзи. Така Уелс спечели дербито на дебютантите и за първи път в историята си записа успех на европейски първенства.

Бейл пък откри головата сметка на "драконите" точно 10 години след първия си гол с националната фланелка, който също беше отбелязан от пряк свободен удар, и то срещу Словакия.

Следете всичко най-интересно около Евро 2016 с уникалната рубрика на Sportlive.bg "Коментар на живо"

Мачът

Голямата звезда на Словакия Марек Хамшик първи се прояви с изключително класно изпълнение още във втората минута на двубоя.

Той премина елегантно през четирима съперници с прекрасен рейд към вратата, а когато бе преодолял вратаря с удара си, Бен Дейвис изчисти пред голлинията самопожертвователно!

Гарет Бейл обаче показа голямата си класа в 10-ата минута, когато изпълни отлично пряк свободен удар пред наказателното поле. Той стреля мощно във вратарския ъгъл, но Козачик направи крачка вляво, която му изигра лоша шега и не можа да реагира адекватно - 1:0!

По ирония на съдбата преди 10 години невръстният тогава Гарет Бейл (едва на 17) отбелязва първия си гол с националната фланелка, и то от пряк свободен удар, и то срещу Словакия.

Малко след отбелязването на гола Мартин Шкъртел извади късмет, че не предизвика дузпа за съперника, след като удари съперник с лакът в собственото наказателно поле, но реферът остана безмълвен (а можеше да покаже и червен картон).

Следващия четвърт час протече при сравнително равностойна игра, като и двата тима пробваха от дистанция да преодолеят противниковите вратари, но изстрелите бяха неточни. Никой не успяваше да наложи преимущество, въпреки че играта по-често се задържаше в полето на Словакия.

В крайна сметка скучният завършек на полувремето не доведе до нищо запомнящо се и съвсем нормално двата тима се оттеглиха на почивката.

Темпото значително се повиши след почивката и до 60-ата минута играта бе значително по-интересна, отколкото след попадението на Бейл.

Самият ас на Реал Мадрид имаше шанса да покачи преднината на тима си, но ударът му с глава в 56-ата минута бе париран майсторски от Козачик, с което вратарят предотврати сигурн гол.

От този пропуск обаче се възползваха по доста неочакван начин словаците, защото Роберт Мак - съотборникът на Димитър Бербатов в ПАОК - направи впечатляващ рейд по дясното крило. След като елиминира физически двама противници, той пусна вдясно за Ондрей Дуда, който с премерен изстрел се разписа за 1:1 - и то само секунди след като се бе появил на терена!

Уелс създаде чисто положение малко след инкасирания гол и можеше бързо да си възстанови преднината си, но след добро центриране отдясно на Робсън-Кану Арън Рамзи с глава прати кълбото над горната греда.

В 81-ата минута обаче "драконите" стигнаха до второто попадение, след като Рамзи, макар и случайно, направи отличен пробив през средата и нахлу в наказателното поле. Последва хитро докосване от страна на играча на Арсенал, което прати топката към Робсън-Кану, а той с много премерен (макар и анемичен) изстрел матира Козачик за 2:1.

Въпреки че словаците не се предадоха до самия край и дори уцелиха гредата, така и не успяха да стигнат до ново изравнително попадение, с което трябваше да се примирят с поражението след последния съдийски сигнал.

 

Състав на Уелс:

На вратата за Уелс е Дани Уорд, а пред него в защита са подредени Бен Дейвис, Ашли Уилямс и Джеймс Честър. Според сайта на УЕФА Уелс ще играе в схема 3-5-2, като триото в халфовата линия е Арън Рамзи, Дейвид Едуардс и Джо Алън, а халф-бековете са Нийл Тейлър и Крис Гънтър. Двойката в атака са Гарет Бейл и Джонатан Уилямс.

Състав на Словакия:

Козачик, Пекарик, Шкъртел, Дурица, Свенто, Мак, Куцка, Хросовски, Хамшик, Вайс, Дурис

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички