Роналдо изведе Португалия до финала на Евро 2016 (ВИДЕО)


Роналдо изведе Португалия до финала на Евро 2016 (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

5085 0

Суперзвездата Кристиано Роналдо постави нови рекорди на Евро 2016 и вдъхнови Португалия за класиране на финал едва за втори път в историята на "мореплавателите". "Селесао" срази с 2:0 Уелс в полуфинала на стадиона в Лион и постигна първа победа в редовното време на шампионата на Стария континент във Франция, която прати тима в последната фаза.

Кристиано Роналдо откри резултата в 51-ата минута с глава и изравни върховото постижение на легендата Мишел Платини, който също има 9 попадения на сметката си на еврофинали.

В последствие Роналдо стана асистент на второто попадение на португалците само 3 минути по-късно, когато прострелният му шут в наказателното поле бе засечен от Луиш Нани в мрежата на уелсците за 2:0.

Така Роналдо, който се превърна в първия футболист, участвал на три полуфинала на европейски първенства, се оказа ключова фигура за Португалия в дуела с "драконите". За втори път в историята си "мореплавателите" ще играят финал (след 2004 година), а съперникът им ще е измежду Германия или Франция.

Мачът

Първият удар в мача бе отправен от Жоао Марио в 16-ата минута по диагонала отдясно след чудесно двойно подаване с Кристиано Роналдо.

Топката мина встрани от вратата, но изпълнението затвърди превъзходството на Португалия в първия четвърт час.

Уелсците рядко изобщо минаваха центъра и въпреки че нямаше голови положения в самото начало, бе видно как "мореплавателите" се стараят да задържат играта в противниковата половина.

В следващите минути Уелс се съживи главно заради действията на Гарет Бейл. Той първо стреля неточно след заучено изпълнение на корнер, после не можа да центрира особено удобно за Кинг в пеналтерията, а в третата ситуация направи 50-метров рейд, преди да прати кълбото в ръцете на Патрисио.

С наближаването на последния съдийски сигнал на първата част ставаше все по-реална възможността полувремето да приключи без чисто положение. Бейл бе по-активен за своя тим от Роналдо, но и двамата не допринасяха особено много за офанзивната мощ на тимовете си.

В крайна сметка на почивката резултатът остана 0:0, като единствено Роналдо успя да нанесе някакъв по-опасен удар в самия край.

"Мореплавателите" имаха подчертано предимство в териториално отношение и във владението на топката, но без никакви положения.

В 51-ата минута Кристиано Роналдо постигна поредния си рекорд на Евро 2016. Той се извиси на точката на дузпата и с мощен изстрел с глава откри резултата след центриране от корнер - 0:1.

Така Роналдо изравни легендата Мишел Платини по брой голове на еврофинали - двамата колоси имат по 9.

Само 180 секунди по-късно Португалия нанесе втория си удар в мача, като Честър не можа да изчисти топката и я прати право в краката на Роналдо. Той опита удар или прострелно центриране и Нани с плонж я отклони в мрежата на уелската врата - 0:2!

В 62-ата минута Роналдо можеше да увеличи преднината на "селесао", но ударът му от фаул на около 25 метра от голлинията мина малко над горната греда.

В 65-ата пък Нани с мощен шут пробва да завърши зрелищно контраатака на "мореплавателите", а при добавката Жоао Марио от чиста позиция не можа да намери очертанията.

Уелс опитваше да постави под напрежение своя противник, но единствено Бейл намери очертанията на вратата в следващите минути, и то от около 30 метра. В последствие в 78-ата минута Данило получи отличен шанс от чиста позиция да отбележи трети гол, но Уейн Хенеси закова топката на голлинията.

Играта продължи да се развива по този начин до края - въпреки че Уелс се нуждаеше от голове, по-чистите ситуации бяха в актива на Португалия. В 84-ата минута Роналдо получи кълбото в наказателното поле, но от нищожен ъгъл прати топката във външната страна на мрежата.

В крайна сметка Португалия спечели за първи път на Евро 2016 и се класира за финала на турнира.

Състав на Уелс:

Хенеси, Гънтър, Тейлър, Честър, Уилямс, Алън, Кинг, Робсън-Кану, Бейл, Ледли, Колинс

Състав на Португалия:

Патрисио, Алвеш, Фонте, Герейро, Роналдо, Марио, Данило, Санчес, Нани, Седрик, Силва

Всичко най-важно за Евро 2016 четете в Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички