От сладкарството в големия футбол - 5 факта за Джердан Шакири


От сладкарството в големия футбол - 5 факта за Джердан Шакири

6053 0

В мача с Полша атакуващият полузащитник на Швейцария Джердан Шакири вкара може би най-хубавия гол не само на Евро 2016, но и за цялата година. "Советский спорт" изнамери 5 интересни факта за героя.

1. ВЪЗПИТАНИК Е НА ГОСТОПРИЕМНАТА ШВЕЙЦАРИЯ

Шакири се е родил в Албания. Може би щеше да започне и футболния си път там, ако не бе войната в Югославия. Сръбска групировка започна чистка срещу косовските албанци, в резултат на която загинаха повече от 10 000 души. Тогава родителите на Шакири решили да се преселят в Швейцария, където той започнал да посещава футболно училище. Играчът винаги отбелязва, че тази страна го е приела много добре.

Ето го най-красивия гол на Евро 2016 (ВИДЕО)

Когато стане въпрос за неговата принадлежност към Швейцария и Албания, Шакири бърза да поясни: "Родил съм се в Косово, моите родители - също, но съм израснал в Швейцария. На какъв език говоря? Вкъщи на албански".

2. ОСВЕН ФУТБОЛА Е РАБОТЕЛ И В СЛАДКАРСКА ФАБРИКА

Като малък Шакири е работил в сладкарска фабрика. Това било, когато футболистът играел за младежкия тим на Базел. Основната причина за това бил страхът - ами ако с футбола не се получат нещата?

"Винаги съм мечтаел да играя футбол, но мама и татко поискаха да се науча на още нещо", спомня си Джердан, когато става професионален играч.

Звезда от Евро 2016 се предложи на Косово!

Като футболист Шакири годишно изкарва толкова, колкото сладкарите не могат да изкарат за цял живот. Ето защо на терена той се стреми да дава всичко от себе си: "Работейки две години във фабриката, осъзнах разликата между това да играеш футбол и обикновения труд. Този опит ми помогна да се запозная с реалния живот".

3. АЛПИЙСКИЯТ МЕСИ

По футболния му талант Шакири е сравняван с Лионел Меси. Двамата умело боравят с топката, лесно побеждават съперника и стрелят класно с левия крак (именно така Шакири превзе вратата на Полша). По ръст двамата са абсолютно еднакви - 169 см.

И Шакири, и Меси са лидери на националните си отбори. И тук Джердан има постижение, за което Меси може да му завиди: На Мондиал 2014 в мача с Хондурас швейцарецът се отчита с хеттрик, което на аржентинеца още не му се е удавало. Именно Меси Шакири смята за най-добрия играч в света. До него швейцарецът поставя Кристиано Роналдо. Според признанията на Шакири, да се конкурира с тези футболисти е мечта за всеки играч.

ПРАКТИКАТА Е ДВИГАТЕЛ НА ПРОГРЕСА

Преди една година Шакири играеше в Интер. Като се има предвид, че Швейцария и Италия са близо една до друга, решение за най-доброто място, където да продължи кариерата си, било трудно. Когато станало дума за плюсовете от преминаването в Интер, който отдавна не блести в Европа, играчът именно това и казал - че му е удобно, защото може да се види с близките си. Обаче треньорът на Интер Роберто Манчини не виждаше Шакири в основния състав. Тогава той замина за Англия, в Стоук Сити.

"Младият футболист трябва да играе. Не съществува по-добър начин, за да покажеш своя талант. Аз искам да се върна на своето ниво", казва атакуващият халф. И играе достойно: три гола и шест асистенции в 27 мача във Висшата лига. Резултатът можеше да бъде и по-добър, но Джердан пропусна много мачове заради контузии - той няколко пъти излиза от строя заради травма на подколянното сухожилие и разтежение на бедрения мускул.

НАЙ-ДОБРИЯТ МУ ПРИЯТЕЛ Е БРАТ МУ

Шакири винаги е подчертавал, че за него семейството е много важно. Затова не е чудно, че като свой най-добър приятел той посочва брат си Ердин.

"Това е човек, на който доверявам всичко. Той знае всичко за мен, както и аз за него. Той не е само брат за мен, но и приятел", казва Шакири.

Освен Ердин, Джердан има още един брат - Арианит, и сестра Медина.

Ако в семейния живот Шакири се отличава с любов към близките, то на футболното игрище се характеризира с увереност.

"Той е винаги спокоен, когато работи с топката. И не е важно срещу кого играе. Той може да се адаптира бързо към всяка ситуация", каза Отмар Хицфелф, когато бе треньор на Швейцария. Нужно е наистина да притежаваш спокойствие, за да вкараш такъв гол.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички