Големите разочарования на Англия през годините


Големите разочарования на Англия през годините
Снимка: Getty Images/Guliver

2610 0

Англия отпадна безславно от Евро 2016. Дебютантът Исландия нанесе загуба на "Трите лъва" с 2:1 и ги прати у дома рано, рано след пореден разочароващ турнир.

Английският национален отбор винаги влиза в ролята на фаворит, но успява бързо, бързо да махне този етикет и да поднесе разочарование. Ето и няколко от най-големите унижения, които английската преса е избрала:

Северна Ирландия - Англия 1:0 (2005г.)

Тогава ирландците са на 113-та позиция в света, но все пак успяха да се наложат над Англия. Тогавашният английски селекционер Свен Ериксон направи промяна в халфовата линия като сложи Бекъм в средата, а Рууни отляво, което както се вижда не даде особен резултат, за което и тогава отнесе доста критики.

Норвегия - Англия 2:1 (1981г.)

Подобно на двубоя с Исландия и тук англичаните повеждат в резултата, но допускат пълен обрат. Тогава също норвежкият коментатор Бьорге Лилелин се превърна в легенда в занаята след тези слова: "Маги Тачър, чуваш ли ме!? Твоите момчета ядоха голям бой!".

Англия - Хърватия 2:3 (2007г.)

Тимът на Хърватия, който предварително си бе осигурил класиране за финалите на Евро'08, поднесе една от най-големите сензации в квалификациите за шампионата на Стария континент,побеждавайки Англия насред митичния "Уембли". Възпитаниците на селекционера Славен Билич надвиха с 3:2 "Трите лъва" като гост и ги изхвърлиха от финалите в Австрия и Швейцария.

Англия - Полша 1:1 (1973г.)

Англия се нуждае от победа над Полша на "Уембли", за да се класира за Мондиал’74. “Трите лъва” обаче не успяват да сторят това - световната квалификация завършва 1:1. Вината е на полския вратар Ян Томашевски, който тогава влиза в английския футболен фолклор с виртуозната си и нестандартна игра на вратата. Така вместо англичаните за световното в Западна Германия потеглят поляците.

САЩ - Англия 1:0 (1950г.)

Според медиите поражението от САЩ е най-срамното в историята на английския национален отбор или поне беше до загубата от Исландия снощи. 0:1 от САЩ на световното първенство в Бразилия през 1950 г. - тогава американските национали едва си издействат отпуск, за да пътуват за шампионата в Бразилия. Сензационната победа вдъхновява холивудската продукция "Играта на техния живот", а залозите за победа на американците са 500:1.

 

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички