Смели "лъвове"! България срази обидите и сеира от Северна Македония


Смели "лъвове"! България срази обидите и сеира от Северна Македония
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

9872 0

Футболните национали на България победиха Северна Македония с 1:0 в последен мач от Лигата на нациите. Сладкият успех за "лъвовете" донесе капитанът Кирил Десподов, който точно в 50-ата минута смълча циничните фенове по трибуните.

В хода на целия мач родните футболисти бяха малтретирани вербално от 15-ина хилядите северномакедонци на трибуните на "Тоше Проески", след като в допълнение на този факт и беше освиркан родния химн, но това не сломи смелостта на футболистите на Младен Кръстаич, които записаха две поредни победи в последните си две срещи от Лигата на нациите.

Така, "лъвовете" запазиха мястото си в четвърта урна на УЕФА и ще са там за жребия за предстоящото Европейско първенство в Германия през 2024-а година. Те също така финишираха втори с 9 точки в своята група зад отбора на Грузия и оставиха понеделнишкия си съперник със седем точки. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата в Скопие започна по изключително циничен начин за родната делегация, след като домакините освиркаха мощно химна на България и използваха различен вид квалификации за родните футболисти и нашите сънародници.

Иначе, от чисто футболно естество, в първите минути на срещата двата отбора не пресираха високо. След четвърт час игра подстрекателствата от трибуните към домакинския отбор внесе напрежение у тях и Тодор Тодорски беше изгонен с директен червен картон. Причината пък беше, че македонецът удари с ръце Марин Петков и решението беше логично с оглед събитията.

В 25-ата минута удар на Енес Барди беше отразен добре от Даниел Наумов, а три по-късно пред Радослав Кирилов се откри изключителна възможност за гол, но той се оплете при контрола си и прати кълбото в ръцете на Димитриевски.

В 37-ата минута Виктор Попов напредна отдясно и центрира опасно, а топката се озова в Стефанов, който опита с глава да комбинира към Десподов, но бранител на домакините се намеси. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката Кръстаич направи две промени, след като извади Карабельов и Стефанов, а техните места заеха Никола Илиев и Филип Кръстев, за да може в 50-ата минута "лъвовете" да открият резултата.

В 55-ата пък Ради Кирилов можеше да удвои превеса на нашия отбор, но ударът му беше отразен. Постепенно домакините понатиснаха нашите футболисти, които се прибраха да се защитават, макар да бяха с човек повече. 

Въпреки това, на два пъти техни бранители чистиха от голлинията след удари на Антон Недялков, а в 64-ата същото стори и Валентин Антов, но той спаси гол в нашата врата. Дванадесет преди края Виктор Генев пое отдясно, а нашите направиха контраатака, като бяха петима на трима. Бранителят на Черно море пласира центриране към Радослав Кирилов, който остана непокрит, но той пое лошо, като топката отиде към Десподов, но му дойде назад, след което отбраната на домакините изчисти смело напред.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Северна Македония: Димитриевски, Бейтулай, Зайков, Мислиу, Тодоровски, Трайковски, Барди, Елмас, Алиовски, Миовски, Ристовски;

България: Наумов, Недялков, Гълъбов, Антов, Попов, Груев, Карабельов, Стефанов, Петков, Кирилов, Десподов;

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ МАЧА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ - БЪЛГАРИЯ

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

България трябва да преследва победа на всяка цена срещу Северна Македония, за да остане в четвърта урна за жребия за квалификациите за Евро 2024 в Германия. Те се определят от класирането в Лига на нациите. При успех тази вечер в Скопие ще изпреварим Северна Македония и ще завършим на второ място в групата. Победата на Фарьорски о-ви над Турция завчера прави успеха на отбора на Младен Кръстаич задължителен. В противен случай ще ударим историческо дъно с пета урна на жребия на 9 октомври във Франкфурт.

„Трикольорите“ спечелиха домакинството си на Гибралтар с 5:1 в Разград в официалния дебют на новия селекционер Младен Кръстаич. Подборът на млади и обещаващи футболисти в селекцията на сръбския специалист даде резултат срещу непретенциозния съперник, но сега на ред е съставът на македонците, с които „трикольорите“ завършиха наравно 1:1 в първия мач на родна земя.

В последния си двубой западните ни съседи загубиха при визитата си на Грузия с 0:2. Грузинците, които ни разбиха с 5:2 в Разград и направиха нулево равенство срещу българите на собствен терен, са убедителни лидери с 13 точки и ще се изкачат със сигурност във второто ниво на Лигата на нациите. България има шанс да се бори за второто място, след като с победата над Гибралтар си осигури оставане в Лига С. България е с 6 точки, докато северномакедонците са със 7 пункта.

ТОП коефициенти за мача Северна Македония - България!

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички