Стоилов: Националната фланелка стана все едно се продава на пазара в Красно село

Българският специалист Станимир Стоилов коментира представянето на националния отбор в европейските квалификации, както и загубата от Косово на Националния стадион "Васил Левски". "Честно да ви кажа, пътят, по който се развиват младите български играчи и школите, е нормално да стигнем дотук. Начинът, по който работим ние треньорите, е нормално да стигнем до тук. Аз виждам два основни проблема, за да сме в това състояние - собствениците на клубовете и треньорите или спортно техническите екипи. Какво имам предвид за собствениците? Те определят хората, които ръководят клубовете им, те предполагам задават стратегии. Аз винаги съм казвал - да мислят сто пъти и веднъж да вземат решения", заяви Стоилов пред Букмейкър Рейтинги.

Според него няма голяма разлика в класата на нашите играчи и тези на Косово. "Вижте, няма голяма разлика в класата на футболистите на двата отбора. Имаме едно ядро от средна класа играчи, които могат да победят много отбори, както и победиха, но могат да загубят и от всеки. Разликата специално за мен е голяма в игровото поведение на отборите. Игровото поведение на терена е големият проблем за българския футбол. Това, че един мач ще го загубиш или спечелиш, не е страшно. Игровият стил е проблемът и ако го имаш и изградиш - да, в някои мачове ще играеш добре и ще губиш, но отборът ти ще контролира ситуацията, ще създава положения, ще има облик. Много от нас гарантират пред собствениците - аз идвам, правя те шампион, спасявам те, но това никой не може да го гарантира. Аз говоря лично за себе си като треньор мога да гарантирам работа и честност, всичко друго е в сферата на химерите".

След загубата от Косово: Боби Михайлов минал с джипа си по лекоатлетическата писта на Националния

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов така и не пожела да коментира загубата на националния отбор от Косово, а негова постъпк...

"Ние винаги сме изморени - когато започва новият сезон, сме изморени, след петия кръг набираме скорост и в десетия кръг пак сме изморени и чакаме зимата или лятото. Пак се връщам на думите си отпреди малко - ние постоянно търсим извинения. Аз също се смятам за виновник българският футбол да е в това състояние, защото аз съм част от българското треньорство. Когато обаче са ми дали възможност да работя в клубове, се е получил приличен продукт. Най-малкото всички клубове, в които съм работил, от финансова гледна точка са печелили пари и сме продавали винаги играчи в големи отбори.

Истината е в изискванията, които ние им поставяме, но има и второ нещо. А то е, че много от футболистите получават националната фланелка все едно отиват в супера да си купят слънчоглед. Тази фланелка стана все едно се продава на пазара в Красно село. По-добре да играем с девет футболисти, отколкото да правим подаръци. Това е моето мнение. И пак се връщам, че всичко опира до работата, която извършват спортно техническите хора. Те са виновни! Ако иска някой, да ми се обижда. Футболистите са продукт на нашата работа", допълни още той.

Според вицепрезидента на БФС Йордан Лечков пък  футболният съюз няма вина за слабото представяне на националите ни - ето какво заяви.

Още по темата

Please select answer!