С надежда за "déjà vu" - материалът на ФИФА, посветен за Франция - България


С надежда за "déjà vu" - материалът на ФИФА, посветен за Франция - България
Снимка: Guliver/GettyImages

1858 0

Нищо не вдига пулса на българите така, както мечтата за завръщане към славните дни. Националният отбор не е играл на Световно първенство в последните две десетилетия, но спомените за по-успешни времена ще се завърнат, когато дойде събота вечер.

България ще срещне Франция в една от последните срещу от квалификациите за Русия 2018, а спомените за пътуването на "лъвовете" до Франция за Световното през 1998 година, както и изненадващото класиране за Мондиал 1994, със сигурност ще са много силни.

Въпреки че минага много години, момчетата на Дидие Дешам със сигурност няма да подходят лековато в предстоящата среща. България все още може да стигне до плейоф и ще направи отчаян опит да се класира, вкопчвайки се в статистиката, че отборът няма загуба от Франция у дома от 1932 година насам. И, въпреки че голмайсторът на отбора Ивелин Попов е наказан, домакините притежават талантливи играчи, които да създадат проблеми на Франция - особено един Костадинов в средата на терена.

Само името е достатъчно, за да прибледнеят феновете на "петлите". Бившият български национал Емил Костадинов още е враг във Франция, след като негов гол в последната минута изхвърли страната от участие на Световното в САЩ. Превъртаме бързо 24 години по-късно и сега Георги Костадинов е човекът, който може да обърне нещата в полза на България, и то не само заради своята фамилия.

"Не знам дали аз и моите съотборници ще успеем да дадем на Франция още един кошмар, но със сигурност ще дадем всичко от себе си, за да го направим", каза халфът пред Fifa.com. "Независимо от това, всички в отбора се мотивираме от това, което и нашите предшествеици - фактът, че играем за честта на нашата родина".

Защо Франция трябва да се притеснява от Георги Костадинов...

Костадинов обича да играе срещу Франция. Първият му мач за Бъгария беше именно срещу "Les Bleus" на 7-и октомври 2016. "Това ще остане един от най-великите дни в живота ми, независимо, че загубихме с 1:4. Да нося фланелката на националния отбор беше най-голямата ми мечта.

Костадинов е във форма. Той отбеляза гол в последните 3 мача на България в квалификациите: "Не мисля особено за личните си постижения. Това, че нося фланелката на България, е достатъчно, че да съм горд с представянето си. И, въпреки че вкарах три гола, загубихме две от тези срещи. Бих заменил тези голове за повече точки.

Костадинов се казва Костадинов. "Мога да разбера, че името ми се разпознава във Франция. В България, това е име, което е изписано със златни букви в историята. Емил Костоадинов имаше огромна кариера, и то не само заради славния му гол на "Парк де Пренс".

Защо Франция трябва да се притеснява от България...

България обича да играе срещу Франция. Националният отбор на страната не само спря Франция по пътя към САЩ 1994, но и по пътя към Чили 1962. "Вярваме в себе си, но Франция все още е един от най-добрите отбори на планетата. Надявам се това, че играем вкъщи да е от наша полза", каза Георги Костадинов.

България няма загуба у дома през тези квалификации. "Резултатите говорят сами за себе си. Когато играем пред родна публика, това ни прави по-силни. И най-важното - спечелихме срещу Швеция и Холандия - два от най-добрите отбора на Стария континент".

Българите са силно мотивирани. "Ще е страхотно да се класираме. Твърде дълго време България не се е класирала на голям турнир. И ще е още по-невероятно да го направим сега, когато групата е толкова трудна и има толкова трудни отбори като Швеция и Франция". Всъщност, точно както през 1993...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички