Местят Националния стадион, има 4 варианта за негов нов дом

Столична община търси ново място, на което да премести Националния стадион "Васил Левски“. Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков в студиото на bTV. Той заяви, че е против спортното съоръжение да остане в Борисовата градина. Обсъждат се четири варианта за бъдещото място, на което да бъде преместен стадиона.

"Преди повече от 2 месеца със спортния министър Красен Кралев разгледахме няколко варианта Националният стадион "Васил Левски“ да бъде преместен. Едното предложение беше свързано с терени, които са собственост на министерството на отбраната, в местността "Къро“. Става дума за зоната срещу Арена Армеец, която може да бъде обслужена с третата метролиния, която е предвидена по проект", обясни Здравков.

Боби Михайлов: Ние сме най-зле от съседите, нямаме нито един стадион

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов присъства на срещата между представителите на България, Сърбия, Гърция и Румъния във в...

"Друг вариант е да се направи реконструкция на някой от съществуващите стадиони, като например "Славия“. Обсъждали сме възможности за изнасяне на стадиона извън града, по периферията, както е в Мюнхен“, допълни той.

КРАЛЕВ: НОВИЯТ СТАДИОН МОЖЕ ДА СЕ ВДИГНЕ ЗА МАКСИМУМ 2 ГОДИНИ

Следващият възможен терен се намира в район “Връбница”, където първоначално била идеята да се построи зала "Арена Армеец", но според Здравков теренът на бул. "Ломско шосе" е общински, но не е добре обезпечен транспортно, защото се намира далече от метрото.

По думите на архитект Здравков това е наложително, първо защото мястото на Националния стадион не е в центъра на града, а и защото е важно да се изгради стадион, който да отговаря на всички изисквания на УЕФА за достъпност, добра среда и да е разположен на най-доброто и подходящо място. "От тези четири предложения няма избрано ново място все още“, уточни Здравков и добави, че спортното министерство има последната дума да каже къде ще се намира новото спортно съоръжение.

Още по темата

Please select answer!