L'Equipe обрисува ситуацията в София: Случаите на расизъм не са изолирани


L'Equipe обрисува ситуацията в София: Случаите на расизъм не са изолирани
Снимка: Getty Images/Guliver

2695 0

Вече измина повече от месец от евроквалификацията между България и Англия, както и съпътстващите скандали, но темата около расизма в нашата страна продължава да представлява интерес. Авторитетното френско издание L'Equipe посвети обширен материал на тази тема, като описва проблемите на български футбол, както и обстановката около стадионите на Левски и ЦСКА.

"Въпросът за расизма е преекспониран, особено от англичаните. Засяга ги толкова, колкото и нас, и те внесоха допълнително напрежение, което се придаде и на играта, за да се получи неприятната ситуация. Изпитах срам, бях бесен, защото тази малка шепа хора не е отговаря на цялата българска публика. Правителството трябва да вземе нещата в свои ръце", започва материалът с думи на Емил Костадинов.

В материала се обяснява още за промените, които бяха продиктувани от скандала миналия месец, включително и оставката на Борислав Михайлов. Споменава за неговата смяна с Михаил Касабов и новият ни сллекционер Георги Дерменджиев. Голямо внимание обаче се обръща над стадионите на Левски и ЦСКА, в търсене на доказателство за съществуването на расизъм.

"Разходка около стадионите на двата големи клуба в София показва, че случаите на расизъм в България не са изолирани. Вратите на феншопа на стадион "Българска армия" хващат окото веднага, защото за облепени с десетки стикери. Има дискриминационни лога, нацистки символи. В някои от стикерите е написано: "Нацистка зона", "ЦСКА: футбол и расизъм", "Благодаря ви, че не се смесвате" (допълнение - рисунка с тъмнокож мъж и бяла жена).

Каква е ситуацията в другия гранд от София - Левски? Пред стадиона има два надписа, които се забелязват от паркинга още. Това са малката православна църква и паметник на легендарния футболист на тима Георги Аспарухов (загинал в автомобилна катастрофа през 1971 година на 28 години). Виждат се келтски кръстове и заглавия, които служат за фон", отбелязва още френското издание и публикува още мнението на Павел Клименко от организацията FARE, който се бори срещу расизма в Европа.

"Двата големи клуба в София са силно обзети и правят необмислени неща", като припомня случка от 2013 г., когато фенове на Левски издигнаха плакат по случай годишнина от рождението на Адолф Хитлер, какт ои флаг с надпис "Кажете "да" на расизма".

А как от Guardian също описаха случващото се в София - вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички