Срам! Фалшивият футбол в България проби дъното, за да намери ново!


Срам! Фалшивият футбол в България проби дъното, за да намери ново!
Снимка: Guliver/GettyImages

9691 0

Дългоочакваното дъно на българския футбол е ударено. Англия пристигна на стадион "Васил Левски", ужилена след загубата в Прага, и тотално рапачетоса селекцията на Красимир Балъков с 0:6 в тъжен за българския спорт ден. "Трите лъва" дори се смилиха над България, след като имаха куп шансове да отбележат и можеха да спечелят с двуцифрен резултат, ако бяха действали по-съобразително през второто полувреме. 

Мачът ще се запомни не само с разгрома, но и с факта, че можеше да бъде прекратен заради расистки обиди от неколцина фена към футболисти на Англия. В края на първото полувреме тази възможност беше напълно реална, но играчите на Гарет Саутгейт единодушно решиха да останат на терена. Подробности около расисткия скандал четете в тази статия

Загубата е най-голямата в историята на националния отбор, който у дома никога не беше падал с 6 гола разлика. Нещо повече - през настоящия век няма тим, спечелил с повече от 3 попадения. Последният такъв случай беше срещу Англия през 2011 година (0:3). 

За статистиката остава фактът, че Англия поведе с 4:0 до почивката. Още в 7' Рашфорд се разписа за 1:0, след като направи за смях Пашов и с мощен удар прати топката над Илиев и във вратата. Последваха попадения на Рос Баркли (2) и Рахим Стърлинг - 0:4. 

През второто полувреме добри думи заслужава Пламен Илиев, който направи няколко впечатляващи спасявания, заради които резултатът не стана двуцифрен. Все пак Стърлинг и Кейн вкараха по един гол, с който фиксираха крайното 6:0, а нападателят на Тотнъм и Калъм Уилсън удариха греди в последните 10 минути. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Българският състав бързо се прибра дълбоко в своята половина, но в 3' домакините имаха предпоставки за много опасна акция. Хендерсън обаче влезе остро в краката на Костадинов и с цената на жълт картон предотврати бързата кация. 

Още в 7' обаче гостите поведоха. Магуайър пробва далечен пас за Рашфорд към лявото крило. Пашов блокира подаването с глава, но Десподов се замота и вместо да овладее, остави топката в полза на англичаните. Баркли насочи кълбото към Рашфорд, който с финт край аутлинията остави Пашов извън терена, влезе в наказателното поле и с мощен диагонален удар в левия ъгъл на Пламен Илиев вкара рядко красив гол - 0:1. 

В 10' "лъвовете" можеха да отговорят на предизвикателството. Попов беше изпуснат от халфовата линия на гостите и се внедри между двете линии и с удар от границата на наказателното поле насочи топката в долния ляв ъгъл, но Пикфорд с една ръка се намеси класно. 

В 18' бърза контраатака на България можеше да доведе до нещо много опасно. Попов беше изведен по дясното крило и центрира към Десподов, но нападателят беше изпреварен в последния момент от Магуайър и топката бе изчистена в корнер. 

2 минути по-късно домакините бяха приспани след дълго нападение на "трите лъва". След размяна на пасове по широчината на терена в крайна сметка топката се оказа у Стърлинг. Той подаде на Кейн пред дъгата на наказателното поле, а нападателят го изведе между 4-ма в наказателното поле. От малък ъгъл нападателят на Манчестър Сити изглеждаше, че ще бие, но даде успореден пас на Баркли, който се разписа за 0:2. 

В 33' мачът съвсем придоби вид на погром. Кейн получи топката пред наказателното поле и центрира прекрасно пред малкия пеналт, където Рос Баркли с отлично насочване прати топката покрай Илиев - 0:3. 

В края на първото полувреме ситуацията за българския национален отбор стана още по-трагична. Рос Баркли необезпокояван напредна през центъра на терена и комбинира вдясно от него за Хари Кейн, а нападателят я достави на Стърлинг - 0:4. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На старта на второто полувреме България имше страхотен шанс да не допусне гол. Към вратата на Пламен Илиев се изрази сериозна вихрушка, но стражът на Лудогорец отрази удари от близка дистанция на Хари Кейн, Стърлинг и Рашфорд, предпазвайки вратата си от поредния гол във вратата на "лъвовете".  

В 67' резултатът набъбна до 0:5. Хари Кейн проби през центъра на терена и, въпреки че пред него Рашфорд беше фаулиран, нападателят продължи, а съдията даде авантаж. Той пусна страхотен пас за Стърлинг, който остана сам срещу Пламен Илиев и реализира безпроблемно. 

Последва нова порция пропуски на Кейн, който удари греда в 82', а преди това Мейсън Маунт и Рос Баркли пропуснаха да реализират. Все пак и той получи повод да се израдва, след като получи страхотен пас в наказателното поле и в 85' се разписа за 0:6. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Красимир Балъков изненада всички с титулярния си състав, а също така и с пускането на един от дебютантите в отбора. "Лъвовете" ще разчитат на здрава защита и много скорст в нападение, като селекционерът е направи 6 промени сред титулярите си. Контузията на Антон Недялков пък е принудила Балъкво да пусне Камен Хаджиев сред 11-те си титуляри - абсолютен дебютант в мачове на националния отбор. 

България (3-4-2-1): Пламен Илиев; Георги Терзиев, Георги Сърмов, Камен Хаджиев; Пашов, Петър Занев, Георги Костадинов, Ивелин Попов; Кирил Десподов, Вандерсон; Исмаил Иса

Гарет Саутгейт отговари на предизвикателството с куп промени в собствения си титулярен състав. Английският селекционер също заложи на дебютант - Тайрън Мингс, а разочаровалите в първия двубой Кийн, Маунт, Санчо, Роуз и Маунт бяха оставени извън 11-те за мача на стадион "Васил Левски". 

Англия (4-3-3): Пикфорд, Трипиър, Магуайър, Мингс, Чиуел, Уинкс, Хендерсън, Баркли, Стърлинг, Кейн, Рашфорд

Team to play Bulgaria: Pickford, Trippier, Maguire, Mings, Chilwell, Winks, Henderson, Barkley, Sterling, Kane, Rashford

ПРЕДИ ДВУБОЯ 

Футболните достойнства на двата отбора отстъпиха вниманието в навечерието на срещата, най-вече заради обвиненията от страна на английските представители, че българските фенове са познати със своя расизъм. Това разпали сериозно напрежение между двата лагера, но все пак в последните дни тонът на англичаните бе смекчен и се очаква мачът да се проведе в пълните 90 минути с надеждата, че българските запалянковци няма да проявят недоброжелателност спрямо английските футболисти. 

Напрежението обаче не е само на тема "расизъм". В последните 24 часа се стигна до редица сблъсъци между феновете, а в центъра на София дори се сбиха англичани с англичани. Най-тъжната новина в навечерието на срещата обаче е кончината на анлийски фен (подробности четете тук)

В чисто футболно естество Англия пристига в София след сензационна загуба от Чехия, която се оказа първа за поданиците на Кралицата в квалификации от 2009 година насам, когато Украйна успя да укроти "трите лъва". Гостите едва ли ще имат проблем с класирането си, но ще са пределно мобилизирани да докажат, че поражението в Прага е плод на случайност и подценяване, отколкото на някакви по-сериозни проблеми в селекцията на Гарет Саутгейт. 

България обаче не изглежда напълно обречена в мача. Факт е, че националният отбор няма победа в 10 поредни срещи, но на "Васил Левски" преклони глава пред своите съперници само три пъти в последните 4 години, и то само с по гол разлика - от Косово (2:3), Фрнация (0:1) и Босна и Херцеговина (0:1). 

Стартовите състави очаквайте към 20:45 часа! 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички