Как законно да изментим ФИФА и глупавата ѝ ранглиста


Как законно да изментим ФИФА и глупавата ѝ ранглиста
Снимка: Getty Images/Guliver

1762 0

Българският национален отбор по футбол е на 89 място в световната ранглиста на ФИФА, която се оглавява от Аржентина. Въпросната класация обикновено се използва у нас като повод за злобни подигравки с "лъвовете" и постоянни напомняния за това кои футболни слабаци са ни "минали" и са пред нас - Гватемала, Хаити, Азербайджан, Сейнт Китс и Невис.

Може да ви е смешно, но когато дойде време за жребий за световни или европейски квалификации, урните се разпределят именно според ранглистата. И понеже тя е тотално сбъркана, нелепа, несериозна и неясна, се получават аномалии като това Италия да не е в първа урна!

Как изобщо се пресмятат точките за ранглистата? Сложно, но простичко казано: за всеки мач се печелят точки спрямо позицията на съперника в класирането, които пък се умножават според крайния резултат (по 3 за победа) и турнира, в който е изиграна срещата (по 4 за официален мач и по 1 за контрола).

След това се пресмятат спечелените точки на мач за последните четири години. Какво обаче означава "спрямо позицията на съперника в класирането"? Че за силните отбори в топ 20 е неизгодно да участват в контроли, защото не може постоянно да гледаме Германия - Италия и обикновено съперниците им се облагодетелстват.

И така се получава друга нелепост - Уелс за две години от 112-то място и последната ПЕТА УРНА за световните квалификации за Бразилия 2014 се изстреля до заеманото сега 11-то. Защото федерацията им разбра "далаверата" и напълно законно "изменти" системата на ФИФА - цели 17 месеца без контролни мачове и с добро представяне в официалните се стигна до този знаменит рейд.

Подобна е и схемата на Румъния, която предвидливо не игра контроли през цялата година преди жребия за световните квалификации за Русия 2018. Швейцария преди Мондиал 2014 пък изигра само 3 контроли и благодарение на това измести от първа урна традиционни суперсили като Холандия, Италия и Англия (които изиграха множество ненужни контроли с отбори като Хаити, Шри Ланка и Индонезия).

Българският национален отбор също не играе контроли, но едва ли причината е тази стратегия - просто ние си я знаем играта и няма нужда да се стиковаме.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички