България излиза за подвиг и съхраняване на надеждите срещу Франция


България излиза за подвиг и съхраняване на надеждите срещу Франция
Снимка: BGNES

1227 0

Днес националният ни отбор по футбол приема Франция в последното си домакинство от квалификациите за Мондиал 2018. Амбициите ни са да продължим страхотната си победна серия на "Васил Левски" и да се надяваме на въртележка в групата, която да ни отведе на бараж, макар мисията да изглежда невъзможна.

Предпоставка за успех тази вечер има. Очаква се за първи път от доста време насам националите да бъдат подкрепени от над 30 000 зрители.

Играем повече от успешно срещу "петлите" в София, а през тази кампания все още не познаваме вкуса на поражението на Националния стадион. Имаме само една загуба в 8 мача срещу Франция у дома, като тя е преди 85 години. В последните два сблъсъка с тях у дома - през 1985 и 1992 г., ги бием с по 2:0.

В домакинствата най-вече на Холандия и Швеция националите показаха, че заслужават доверие и подкрепа. В последния двубой у дома с шведите нашите демонстрираха характер и успяха да победят този съперник за първи път от 50 години насам. През март пък наказахме Холандия. Засега само липсата на постоянство и силно представяне навън ни оставя извън челните две места. Днес обаче ще имаме насреща си може би най-силният отбор в момента в Европа, а защо не и в света.

Селекционерът на България Петър Хубчев има да решава известни ребуси около състава. Наказани за двубоя са капитанът Ивелин Попов и вътрешният халф Ивайло Чочев. Контузен е Александър Тонев. Именно в окомплектоването на офанзивната линия Хубчев има най-сериозни колебания.

Отзад нещата на пръв поглед изглеждат ясни - на вратата е Пламен Илиев, крайни защитници ще са Страхил Попов - отдясно, и Петър Занев - отляво, а двойката в центъра ще са Николай Бодуров и Божидар Чорбаджийски. Двамата оформят тандем и в ЦСКА и това се очаква да доведе до по-голям синхрон и стабилност.

На пейката най-вероятно ще остане Божиков. Бодуров пък ще е титуляр за първи път от 2 години.

В предни позиции вариантите пред селекционера са два - схема 4-3-3 или 4-2-3-1, като основното колебание е кой да води атаката - Спас Делев или Андрей Гълъбинов. При първата система триото в средата на терена ще са Георги Костадинов, Симеон Славчев и Мартин Райнов или Кристиян Малинов.

Александър Цветков започна като титуляр в Амстердам, но бързо бе сменен и едва ли ще е сред 11-те. Малинов е с по-големи шансове да стартира от Райнов. Триото в атака ще е Делев на върха, Манолев отдясно и Тодор Неделев отляво.

Ако Хубчев заложи на втората схема, то като таран ще действа Гълъбинов, а Делев ще мине зад него. Тогава вътрешните халфове ще са двама - Славчев и Костадинов.

Селекционерът на "петлите" Дешан е все по-критикуван във Франция заради безумно загубените точки срещу отбори като Люксембург и Беларус, както и подарената победа на Швеция в последната минута в Стокхолм.

Как ще изглеждат "сините" срещу България? Трудно е да се каже, пишат местните журналисти. Самият селекционер се е възползвал от закритите тренировки, за да тества две различни схеми, подобно на Хубчев. Първата е 4-3-3, при която Канте, Толисо и Матюиди са в средата на терена, а Гризман, Мбапе и Лаказет са в предни позиции.

Вторият вариант е 4-2-3-1. Канте и Матюиди са опорни халфове, Пайе е ляво крило, Мбапе - дясно, а Гризман действа зад гърба на нападателя Жиру. Напук на многото отсъстващи (Погба, Дембеле, Косчелни) е очевидно, че "петлите" разполагат в състава си със звезди за стотици милиони.

Френските медии отчитат, че Дешан е лансирал доста млади играчи, но все още се колебае, когато трябва да им гласува пълно доверие.

"Тема Спорт"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички