България чука на вратата на плейофите в Лига на нациите срещу Кипър днес


България чука на вратата на плейофите в Лига на нациите срещу Кипър днес
Снимка: БГНЕС

1990 0

България започна ударно участието си в Лигата на нациите, записвайки две поредни победи - над Словения като гост (2:1) и Норвегия в София (1:0), и оглави еднолично класирането. Днес от 21:45 часа "трикольорите" приемат Кипър с амбицията да запишат трети успех, който би бил с цената на скрит мачбол за първото място в група 3 на Лига С и продължаване към плейофите. Както е известно, всеки от четирите победителя в отделната лига добива право на участие на Евро 2020.

Дотогава обаче има да изтече доста вода, а сега пред момчетата на Петър Хубчев стои на дневен ред домакинството на Кипър. Трябва да се отбележи, че когато двубоят на "Васил Левски" започне, другият мач в групата Норвегия - Словения (19:00 часа) вече ще е свършил и националите много добре ще знаят каква ще е цената на сблъсъка с островитяните. При издънка на скандинавците и наша победа шансовете ни за първото място ще се увеличат значително, а още във вторник ще им гостуваме.

До края ни чакат още визита на Кипър (16 ноември) и домакинство на Словения (19 ноември). Трудно може да кажем обаче, че тези два съперника няма да играят за нищо във въпросните срещи, тъй като последният в потока изпада в Лига D. Едва ли някой от тях ще иска да мери сили с Андора, Лихтенщайн, Сан Марино, Фарьорски острови и др. в следващо то издание на надпреварата.

При успех днес момчетата на Хубчев ще постигнат нещо, което националният отбор не е правил от 10 години. Ще запишат четвърта поредна победа – над Казахстан (в контрола), Словения, Норвегия и евентуално Кипър. За последно това се случи през 2007/08. Тогава "трикольорите" регистрират пет поредни успеха - Румъния (1:0, д.), Словения (2:0, г.), Северна Ирландия (1:0, г.) Финландия (2:1, д.) и Босна и Херцеговина (2:1, г.). Първите два мача тогава са на сметката на Димитър Пенев, а останалите - на Пламен Марков. От онзи момент нататък само веднъж, при Ивайло Петев, имахме пак три поредни победи - над Азербайджан (2:0 д.), Португалия (1:0 г.) и Македония (2:0 г.) през 2015/16 година.

Интересното е, че с Пламен Марков е свързано и друго постижение, което днес националите могат да изравнят. Три поредни победи в квалификации. През есента на 2002 година надиграваме последователно Белия (1:0, г), Хърватска (2:0, д) и Андора (2:1, д) по пътя към победното ни класиране за голям форум - Евро 2004 в Португалия. Интересното е, че тогава помощник на Марков бе именно Петър Хубчев.

Съзнавайки отговорността на днешния сблъсък с Кипър, Хубчев почти сигурно няма да изневери на стила си и пак ще заложи на предпазлива тактика, както бе със Словения и Норвегия. На феновете може и да им се иска България да играе по-атрактивен и привлекателен футбол, но това е малко вероятно да се случи и днес. Важното е, че засега стратегията на Хубчев сработва. Играчите изпълняват почти безупречно тактическите му указания и това ни носи резултати. Както беше при победите на "Васил Левски" над Холандия и Швеция. Прагматично и без много рискове, пак започнахме да печелим.

Родният запалянко е доказал, че се връща на стадиона не толкова заради хубава игра, а най-вече чрез победи. Днешната може да е под №3 в Лигата на нациите и да ни отвори широко вратите към спечелването на групата и продължаване в турнира и напролет, когато ще са плейофите. Там ще ни чакат победителите в останалите три потока в Лига С.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички