9 131 дни от последната победа на България на Световно първенство! А колко ли още предстоят?

Датата 26 юни 1994 година завинаги ще остане в историята на българския футбол. След 32 години чакане най-накрая националният отбор по футбол стига до първа победа на Световни финали и тя е изкована срещу съседска Гърция след звучното 4:0.

"Оновa" прословуто лято на '94 година и до днес топли душата на българския фен, който така и така от няколко години е в "Червената книга". Борислав Михайлов, Трифон Иванов, Красимир Балъков, Йордан Лечков, Христо Стоичков и всички други герои от Мондиал 1994 обединиха народа ни с победите си срещу Гърция, Аржентина, Мексико и Германия, а класирането на 1/2-финал е ненадминато постижение и до днес.

На Острова си спомниха за Христо Стоичков: Той имаше талант почти толкова голям, колкото и неговото его

Британският The Sun си припомни за легендарния български футболист Христо Стоичков. В онлайн изданието си публикуваха любопитен очерк на бившия ф...

Знаменитият обрат срещу Маншафта се случва на днешната дата - 10 юли, но преди точно 25 години... и от тогава, вече 9 125 дни България чака своята нова победа на планетарен форум. В 1/2-финалите в САЩ сме надиграни от Италия, а след това губим и битката за 3-4 място с Швеция. "Лъвовете" се класират и на Световното първенство във Франция през 1998 година, но тогава записват равенство с Парагвай, загуба от Нигерия и загуба от Испания.

Как реагира Аржентина, когато изхвърлиха Марадона преди мача с България?

През тази година се навършват 25 години не само от най-големия футболен успех на България в историята (4-ото място на Мондиал 1994), но и четвърт...

Но да се върнем на паметната 1994 година в САЩ. В дните преди мача с Германия лично легендата Франц Бекенбауер навестява базата на България в Принстън. Кайзера води приятелски разговор с нашия треньор - Димитър Пенев, като споделя, че е очарован от обстановката в нашия тим, както и с всички писания за басейна, цигарите и обиколките из Ню Йорк. Тогава екип на немската "SAT 1" каца с хеликоптер в нашия лагер и взима интервю в продължение на няколко часа със звездата на Хамбургер Йордан Лечков, който часове по-късно се превръща в техния екзекутор. 

Денят е 10 юли, годината - 1994. Отборът на България излиза срещу Германия в най-големия мач на родния футбол. 1/4-финал на Световно първенство. Преди почивката обаче треньорът Димитър Пенев забелязва голям проблем в редиците на своята "чета". 

"Още преди почивката забелязах нерви между Стоичков и Балъков, което не се бе случвало в отбора до този момент. По време на почивката вървях зад двамата и слушах кавгата им в тунела на стадиона, която се разрастваше. Точно преди да влезнат в съблекалнята ги хванах и ги вкарах в една странична стая. Казах им "Ето, влизайте и се разбирайте! След 15 минути ще отворя вратата и ако всичко е точно, ще играете." В съблекалнята момчетата ме питаха къде са "онези двамата", но им казах, че скоро ще са готови. 

Именно през втората част идват незабравимите моменти за всички, които имат късмета да преживеят Мондиал 1994. В началото всъщност нещата не са толкова успешни. Юрген Клинсман пада в наказателното поле пресилено, за което получава дузпа. Лотар Матеус е точен от бялата точка и открива - 1:0. Следват обаче и силните минути за страната ни. В рамките на 180 секунди Стоичков и Лечков са точни за пълен обрат. В крайна сметка никому "незнайният" тим на България отстранява световния шампион Германия, в чийто състав блестят цели 9 златни медалисти от Мондиал 1990. 

И ето ни сега, 9 125 дни по-късно. Ние феновете не мечтаем за победа на Световно първенство. Ние феновете дори не мечтаем вече и за класиране на Световно първенство. Ние просто искаме представителният ни тим да играе с желание, да играе с хъс, борбеност и най-важното - с любов за страната, за да може да прекъснем негативната си серия от ниска посещаемост на мачовете. Националният отбор е за всички, той е отбор на народа, а какво виждат съперниците ни, когато дойдат в центъра на столицата София? Виждат 500 човека, които опитват с викове да повдигнат изпарилия се дух на български лъв от тялото на избраниците на n-тия поред национален селекционер в последните 10 години.

А как Димитър Пенев щял да изпусне посрещането на националните герои от САЩ '94 може да видите в този материал на SportLive.bg.

Още по темата

Please select answer!