48 отбора на Мондиал - повече шанс ли има България?


48 отбора на Мондиал - повече шанс ли има България?

1487 0

ФИФА официално обяви, че с единодушно решение е прието от 2026 година Световното първенство да се провежда в разширен формат с 48 участника, вместо със сегашните 32.

Всички континенти получават допълнителни квоти и на пръв поглед изглежда, че това е добра новина най-вече за "по-малките" футболни нации, каквато е и България.

Получава ли националният ни отбор повече шансове за класиране на Мондиал с това решение? Де факто, да, но де юре - не. В разпределението на квотите Европа продължава да е номер 1, но от 2026 година Стария континент ще има само три допълнителни представителя, което е твърде малка разлика, за да сме оптимисти за бъдещо участие - поне при сегашното състояние на "лъвовете".

Трябва да се подчертае, че едва май месец ФИФА официално ще обяви новите квоти за Мондиала, но в момента е почти сигурно, че разпределението им по континенти ще изглежда така:

Европа - 16 (в момента 13)

Африка - 9 (5)

Азия - 8.5 (4.5)

Южна Америка - 6 (4.5)

Северна, Централна Америка и Карибите - 6.5 (3.5)

Океания - 1 (0.5)

Домакин - 1 (1)

"Половинките" означават, че тези отбори ще играят бараж за промоция срещу тимове от други континенти и така 8.5 за Азия може да стане 8 или 9 в зависимост от изхода на плейофите

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички