Уволнението на Стойчо доказа странностите на българския футбол


Уволнението на Стойчо доказа странностите на българския футбол

2167 0

Странно нещо е българският футбол и това вече не е тайна за никого. Поредното доказателство дойде от Разград. Отборът, който благодарение на своето развитие, е сочен заслужено за пример на останалите ни родни тимове, направи една от най- големите си грешки. Лудогорец уволни Стойчо Стоев! Същият, който преди месец получи две награди - най-добър треньор в България за 2013 г. според спортните журналисти и същото признание от Асоциацията на българските футболисти. Едва ли има някой, който да оспори, че специалистът заслужено е получил тези признания. Лудогорец стана за трети път шампион на България и за първи път с убедителна разлика пред втория ЦСКА, два кръга преди края на шампионата. Разградчани достигнаха и до 1/8-финал в Лига Европа - успех, който накара много хора да си купят билети за мач за първи път и да напълнят националния стадион "Васил Левски" до краен предел. Нещо, което не се беше случвало от години.

Незабравими ще останат победите над холандския гранд ПСВ, срещу шампиона на Хърватия - Динамо (Загреб) и отстраняването на Лацио. Тези успехи не бяха в резултат на поредица от щастливи случайности, а бяха плод на множество усилия на всички, свързани с футболния клуб - от домакина на отбора до собственика Кирил Домусчиев. Но най-вече на Стойчо Стоев. Много хора биха възразили, че Лудогорец е това, което е, благодарение на своите скъпи футболисти и треньорът едва ли не е някаква формалност с временно значение. За хората обаче, които познават поне малко най-великия спорт, е ясно, че големият бюджет е също така и голяма отговорност и не е гаранция за добри резултати. Реал (Мадрид), Анжи (Махачкала), Монако, Малага и др. са разнообразни примери за това, че парите са важни, но личността на треньора е от решаващо значение. Той е този, който трябва да подхожда индивидуално към всеки свой играч. Когато в състава имаш около 14 чужденци това е трудно. Стойчо Стоев се справяше. Наставникът е този, който трябва да пази своите футболисти от главозамайване, както и от отчаяние. Стойчо Стоев и с това се справяше - с рутина, спокойствие и авторитет. Справи се и с още много предизвикателства. Устоя на яростна атака от пресата. На твърденията, че е наследил "готов отбор" от Ивайло Петев, че биографията му като треньор е твърде бедна, за да бъде треньор на Лудогорец - отбор с големи цели и безкрайно амбициозен собственик.

Преди началото на настоящия сезон Лудогорец направи изключително успешна подготовка в Англия. Отборът от Разград записа пет победи от пет мача, като три от тях бяха срещу румънския Стяуа с 4:2, срещу шотландския Хартс с 2:0 и срещу румънския Динамо (Букурещ) с 4:2. По всичко личеше, че "орлите" ще започнат летящо в "А" група. Сензационно обаче Лудогорец падна още в първия кръг от новака Хасково с 1:0. Любопитен факт е, че и през миналия сезон отборът стартира по същия начин, като падна от Любимец с 1:0, но в последствие стана шампион.

Във втория кръг Лудогорец не успя да вземе победата на най-негостоприемния стадион в родното първенство - "Тича" във Варна. Двубоят с местния Черно море завърши 0:0. Непосредствено след края на мача слуховете за уволнението на Стойчо Стоев се изсипаха като юлски дъжд! Вместо да получи кредит на доверие преди жизнено важния мач срещу Партизан, Стойчо Стоев беше сменен от българската преса дни преди срещата, която завърши 0:0 - един добър турнирен резултат. Не трябва да се забравя, че разградчани бяха принудени да излязат на терена с експериментален състав в защита заради петимата контузени на този пост. Отборът стоя добре срещу сръбския гранд и определено може повече да съжалява, че не победи.

Само 15 часа по-късно обаче Кирил Домусчиев взе странното решение да изхвърли Стойчо Стоев. По всякаква футболна логика това е грешно решение, но така смятахме и за уволнението на Ивайло Петев. Впоследствие се оказа, че то до някъде беше правилно. Шансът обаче и сега да е такова е твърде малък.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички