Този Лудогорец е дори по-добър от онзи


Този Лудогорец е дори по-добър от онзи
Снимка: ludogorec.net

5343 0

Аз съм фен на Локомотив Пловдив. Но това не е толкова важно. Истината е, че гледам и следя български футбол от много години и въпреки че много от приятелите ми и даже колеги ми казват, че съм мазохист - на мен ми е интересно.

Когато играят български отбори, винаги съм за българския отбор и винаги оценям, когато един български отбор играе добре и представя България добре. Така е било с ЦСКА в края на 80-те години, така беше с Левски в периода 2005-2007. Бях на мача Левски - Шалке от четвъртфиналите на Лига Европа и искрено се надявах на успех на българския отбор.

Впрочем, откакто следя български футбол, вече повече от 20 години, само два български отбора са достигали средноевропейско ниво, дори с потенциал за повече.

Първият път беше именно този отбор на Левски под ръководството на Станимир Стоилов. За четирите си години в отбора Мъри изгради стил на игра, който беше нападателен, красив и най-важното печеливш. След успехите в Лига Европа и влизането в групите на Шампионска лига, Батков се самозабрави, разпродаде отбора, а след това изгони Мъри и Наско и не им даде шанс да продължават започнатото. 

ЛУДОГОРЕЦ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ГРУПИТЕ НА ШАМПИОНСКА ЛИГА

Още след появяването си в елита на българския футбол Лудогорец загатна, че има потенциал да постигне успехи не само в България. Първият им шампионски отбор, изграден от Ивайло Петев, с преобладаващи българи в състава, имаше невероятен стил на игра, наподобяващ този на Барселона, колкото и смешно да звучи това. Липсата на опит и може би страх от Петев не им позволи да пробият от първия си път. Стойчо Стоев се оказа по-смел. Той продължи започнатото от Петев, надгради отбора, но запази стила. Така дойдоха и първите успехи - осминафинал за Лига Европа и велики европейски мачове пред пълен "Васил Левски". Неочакваната смяна на Стоев не смути отбора, дори напротив. С Георги Дерменджиев, който между другото от самото начало е в отбора, като помощник първо на Петев, после на Стоев, отборът повтори успеха на Левски с влизане в групите на Шампионска лига. Нещо повече - "орлите" станаха първия български отбор с точки и победа в групите на най-комерсиалния турнир.

Последва лек преход, две неуспешни треньорски рокади, завръщането на Дерменджиев, и най-важното - силна селекция с бразилски футболисти, на които изграденият от години стил на Лудогорец с много подавания и владеене на топката им допадна перфектно. Срещу Цървена Звезда се видя, че българският шампион е с класи над сръбския и играе като един европейски отбор на много високо ниво. Опитът на Владо Стоянов, Моци и Дяков, съчетан със силните индивидиуални качества на бразилците Марселиньо, Вандерсон, Кафу, Натанел и не на последно място - головата ярост на Кешеру. Това са предпоставки да чакаме нов пробив на Лудогорец в групите, а при добър жребий, защо не и излизане от там.

За мен този отбор на Лудогорец е дори по-добър от онзи, който игра в Шампионска лига преди 2 години. Дали ще надмине успехите му - предстои да видим.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички