Свиерчок със златен шанс да блести на Световното по футбол в екип с Левандовски


Свиерчок със златен шанс да блести на Световното по футбол в екип с Левандовски
Снимка: Ludogorets.com/ Guliver/GettyImages

6273 0

Полша ще играе на Световното първенство по футбол в Русия това лято в небезобидната група с Колумбия, Сенегал и Япония. За атаката си поляците няма за какво да се притесняват, когато имат Роберт Левандовски - здрав и във форма. Но това съвсем не е така. Защото селекционерът Адам Навалка има сериозна дилема кой да играе като втори нападател. И не става дума за дилема, а за четири-пет-лема...

Въпреки че Полша разполага с много на брой добри нападатели, в момента само звездата на Байерн е сигурен за мястото си в Русия. Може би в ролята на втори нападател щеше да пасне Аркадиуш Милик от Наполи, но той едва е излязъл от лазарета, където престоя почти година след операция на коляното.

В страната вече усилено разискват кой ще бъде партньор на Левандовски на Мондиал 2018 и няма да повярвате кой е фаворит за мястото. Защото той играе в българската Първа лига. Да, познахте, Якуб Свиерчок от Лудогорец.

Няколко специалисти и журналисти се изказаха в полза на младия футболист на разградчани, който бе на път да стане голмайстор на Екстракласа, но премина в Лудогорец.

"Свиерчок е най-подходящ за ролята на втори нападател, той стреля успешно с глава и има изключително силен удар отдалеч", казва бившият национал, а сега коментатор на "Canal+" Гжегорж Миелкарски.

Навалка вече показа, че е склонен да се довери на Свиерчок, като го взе в групата за контролите с Уругвай и Мексико. Срещу "Урусите" Якуб записа 25 минути игра, а срещу мексиканците - 70. Има всички основания да го повика пак, стига нападателят да играе и да се представя добре за новия си клуб.

Съществуват обаче и минуси в кандидатурата на поляка за Русия, които пресата в Полша отбелязва:

1. Той направи много слаб дебют в евромачовете с Милан.

Мнението на Sportlive.bg: Действителнo срещу "росонерите" полският таран не се представи на ниво, но това до голяма степен се дължи на липсата на креативност у Мисиджан, Вандерсон и Марселиньо, които трябваше да са генератор на положения пред Свиерчок. Освен това Милан се намира в невероятна форма и няма допуснат гол близо 600 минути, което е достатъчен атестат, че италианският гранд е далеч от кризата, която изживя в началото на сезона. Освен това Свиерчок все още свиква с новите си съотборници и е нормално да не "блести", особено срещу съперник, който е от световна класа. Липсата на оптимален синхрон няма да е особен проблем срещу която и да е защита в България.

2. Първенството у нас е твърде слабо

Мнението на Sportlive.bg: Факт е, че в Първа лига силите не са изравнени, но шампионатът ще бъде разделен след края на първата част от първенството и силните отбори ще бъдат отделени в отделна група. В тези мачове Свиерчок може да докаже своите възможности срещу отбори като Левски и ЦСКА, които през този сезон са далеч по-сериозна заплаха за Лудогорец. Също така първите 3 отбора в България по нищо не отстъпват на своите полски колеги в Екстракласа.

3. Възможно е той да не получава редовно шанс за изяви и, ако играе веднъж на две седмици, рискът с повиквателната му би бил прекалено голям.

Мнението на Sportlive.bg: Със смяната на формата в България отборите вече имат повече мачове, а Свиерчок е гласен за титуляр в Лудогорец. В първите мачове след зимната пауза Клаудио Кешеру блести, но това се дължеше на факта, че Лудогорец имаше мачове в Европа, а Свиерчок беше лидер на атаката и в двата двубоя срещу Милан. През март и април той ще получи много шансове за изява и е малко вероятно да играе веднъж на две седмици.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички