Стефан Генов: Необяснимо е да не преодолееш съперник като Милсами


Стефан Генов: Необяснимо е да не преодолееш съперник като Милсами

1820 0

Бившият помощник на Георги Дерменджиев в Лудогорец Стефан Генов даде първото си интервю, след като напусна клуба през юни. В негой той говори за краха на разградчани в Европа, работата на Бруно Рибейро и лятната селекция пред вестник "Тема спорт".

Г-н Генов, напуснахте Лудогорец през юни, след като стана ясно, че Георги Дерменджиев няма да продължи да води отбора. Имахте ли някакви предложения пред себе си досега?

- Няма смисъл да говорим защо съм решил да си тръгна. Все пак ме покани господин Дерменджиев, а той не остана. Имах предложения заедно с Георги, както и персонално, от чужбина. Но реших да изчакам. Искам добре да обмисля нещата, преди да приема оферта. Не знам дали бъркам, че изчаквам, но така съм решил. Разбира се, че моят престой като помощник на Дерменджиев беше само временен вариант.

Мога да му бъда асистент на него, тъй като го уважавам много, защото е от най-добрите специалисти. Аз обаче държа да продължа като старши тренъор. Все пак съм такъв от 2000 година, като съм бил и за малко помощник на хора, които смятам, че могат да ми помогнат. Аз нямам толкова високо его, важно е да работя на място, където виждам, че има почва за развитие. Не съжалявам, че бях асистент в Лудогорец, защото това бе прекрасна година за мен и самите резултати го потвърждават. Но всяко начало си има край.

Как оценявате близо едногодишния си престой в клуба и постигнатото от екипа ви?

- Никога не съм си и мечтал, че може да се случи нещо подобно в кариерата ми - Суперкупа, влизане в Шампионската лига, точки в групите, титла на България. Всичко това дойде в рамките само на 10 месеца. Мисля, че нашият принос като треньори не е никак малък за развитието на този отбор. Специалистите оценяват много добре това нещо.

Какво не можахте да постигнете в този период?

- Честно да ви кажа, и аз се чудя. С Георги също сме се питали какво трябва да постигне един български треньор, за да запази поста си... Нямам отговор. Но какво да направим, такива са обстоятелствата в страната ни. Длъжни сме да даваме максимума от себе си, независимо с какъв отбор работим и мисля, че сме се справили.

 

Лудогорец бе изхвърлен рано от Европа, и то от анонимник като Милсами. Преди година едно от падане от Партизан нямаше да е трагедия, но сега е голям провал, Защо се стигна дотук?

- Разбира се, че съм изненадан. Във футбола всичко се случва. Не един и два са случаите, в които може да загубиш от нискоразреден отбор. Наистина понякога стават и тези неща. Но не мисля, че може да се прави сравнение между Партизан и Милсами, защото всеки знае, че разликата е много голяма. Много хора се смеят, като заговорим, че турнирните мачове са различни, но това за пореден път го потвърждава. В тях трябва да се играе умно и тактически грамотно. Ще се върна малко назад към срещите със Стяуа. Тогава след първия мач имаше много критики към Георги Дерменджиев и той каза, че тези срещи се играят с главата. С него дълго време правихме стратегията как да проведем двубоите. А не напразно той каза, че сблъсъците със Стяуа ще му останат в съзнанието. Мисля, че ги изиграхме брилянтно от треньорска гледна точка и затова успяхме. Ако трябва да направя някакъв паралел с Милсами, то за мен е необяснимо да не преодолееш такъв противник. Този мач просто трябва да го изиграе треньорът. Не хвърлям камъни на никъде, но това са фактите.

В реванша с Милсами Лудогорец търсеше гола с центрирания. Промени ли се стилът на отбора след вашето освобождаване?

- Имам някакви съмнения защо се стигна дотам. Първо - това е един нов треньор, който тепърва иска да налага своята визия за футбола. Все пак той е там от кратко време. Играта на отбора нямаше нищо общо с тази от Шампионската лига. Въпреки това Лудогорец има голям потенциал и съм уверен, че ще върне позициите си, които извоюва през миналия сезон в Европа. Жалко е, че се изпусна златен шанс да се влезе отново в групите на Шампионската лига или Лига Европа. Потокът бе доста слаб - първо Милсами, след това Шкендербеу, просто всички бяха сигурни в продължаването, но... Съжалявам като българин, защото всички наши отбори приключиха с Европа, и то още преди да е дошъл август. Не трябва да злорадстваме на неуспехите, защото рано или късно може и на твоята глава да имаш такива проблеми. Яд ме е и за Берое и Черно море, които направиха силни мачове, но нямаха шанс. Както се казва, още не сме почнали, а свършихме. Истината е, че всички противници бяха преодолими. Смятам, че в Лудогорец не трябва да се правят трагедии, защото и по-големи отбори са имали нулеви години. Нужно е да се даде спокойствие на треньорите и да се продължи целенасочената работа по развитието на тима.

Участвахте ли в избора на лятната селекция?

- Някои от футболистите са били наблюдавани от нас, други - не. Но всички те са изключително качествени и ще вдигнат нивото на отбора. Ще трябва и време да се сработят, тъй като от клуба си тръгнаха доста ключови играчи. Не искам обаче да конкретизирам около имената на играчите. Наистина всички, които дойдоха, са гледани дълго време. Трябва да знаете, че Лудогорец не решава в последния момент за някой футболист, а много преди това планира селекционна си политика, както и лагерите. Смятам, че в момента в А група тимът няма реална конкуренция. Затова и отпадането от Европа е страшна изненада.

Ще се отрази ли ранното отпадане на играта на Лудогорец във вътрешното първенство?

- В Берое направиха сериозна селекция през това лято, Литекс също ми прави приятно впечатление, може би и Левски ще вдигнат глава. Не бива да се подценява и Черно море. Мисля, че с няколко попълнения варненци може да играят водеща роля. Като организация и потенциал обаче Лудогорец е много нива над останалите. Затова не мисля, че ще се отрази ранното отпадане. Трябва в клуба да приемат по-трезво нещата и да няма сътресения. Поне на първо време тези неща се забелязват, мисля, че това е правилният път.

След трите поредни поражения -Милсами (0:1), Литекс (0:2) и Милсами (1:2) пред Лудогорец предстои гостуване на "Тича". Може ли разградчани да спрат лошата си серия точно срещу Черно море?

- Не знам какво влияние ще окаже умората върху Черно море, но със сигурност ще бъде много интересно на "Тича". Убеден съм, че домакините ще накарат Лудогорец да се изпоти здраво. Затова казвам, че варненци могат с 2-3 нови попълнения съвсем реално да се намесят в борбата за титлата. Знам каква е дисциплината и организацията, близки са до тези в Разград. Така, че ще бъде много интересно.

Беше гласувано доверие на Бруно Рибейро. Какви са вашите впечатления от работата му в последния месец и не трябваше ли да има промяна на треньорския пост?

- Практиката до този момент е показала, че дори по-известни чужди треньори с богата визитка трудно могат да се реализират у нас. Българският манталитет е много по-различен. Аз съм работил в чужбина и там са идвали чужденци със сериозни успехи зад гърба си, но не са постигали нищо. Причината е, че не могат да се пригодят към местния манталитет. Изпитал съм го и знам, че независимо кой е треньор, той бързо трябва да разбере къде се намира и да бъде гъвкав. Нещата са специфични, но за съжаление се пренебрегват от гилдията и президентите на клубове.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички