Средният пръст на Моци е за дупедавците от БФС


Средният пръст на Моци е за дупедавците от БФС

5192 5

Тъпанарите от Българския футболен съюз отново го удариха на безотговорен и тъп слугинаж. Не стига, че първенството се поднови с идиотски изпълнения като това на Козмин Моци от Лудогорец и Луис Соарес от ЦСКА, ами и хората на Боби Михайлов показаха, че са един дол дренки с малоумните футболисти.

И докато Соарес все пак най-вероятно ще си понесе сериозна санкция за боксовите изпълнения от мача с Локомотив (София), на Моци му се размина само с глобичка. А точно това не биваше да се случва! В момент, когато БФС трябваше да покаже, че не слугува на Кирил Домусчиев, се случи именно това. Истината е, че глупавото изпълнение на Соарес всъщност е много по-леко като вина от това на румънеца. Цапнал съперник, това често се случва, ще си понесе наказанието.

При Моци случаят е от съвсем друго естество. Кой си ти, че да показваш средни пръсти на публиката? Навсякъде другаде в Европа за подобен жест, придружен с демонстративно ритане на шишетата до пистата, въпросният хулиган ще бъде одрусан с дисквалификация поне за месец.. ако не и повече. Защото публиката, независимо дали е твоята или чуждата, е нещо свещено. И средният пръст е вид агресия срещу зрителите. Замисълът на футбола е такъв, че като си платил билет, може да изразяваш чувствата си от трибуните. А те, често пъти, не са много приветливи към играчите на другия отбор. Но именно затова си професионалист – стискаш зъби и толкова.

Затова получаваш толкова много пари, тъй като понякога ще се наложи да издържиш и да те псуват. Така е навсякъде по света. И който си изпусне нервите със средни пръсти като на Моци, след това отнася тежко наказание. Няма значение извинил ли се е, не е ли.

В БФС обаче си имат правилници и за наши хора, и за чужди. В случая прилагат правилника за "нашите", тъй като Домусчиев се явява техен човек – той е в изпълкома, той държи телевизионните права, той плаща където и на когото трябва.

Интересно, ако Стойчо Младенов например покаже среден пръст на агитката на "Левски", дали ще го накажат само с три бона глоба. Или пък, ако Стойчо Стоев извърши същото към публиката на ЦСКА. Разбира се, такъв риск няма, понеже и двамата Стойчовци са възпитани хора и няма да си изпуснат нервите. Говорим по принцип.

А принципите във футбола са именно такива – публиката може да оскърби футболиста, но футболистът няма право да оскърбява публиката. Железни хора като германците го показаха пред света още преди 20 години. Тогава на Световното първенство в САЩ-94 техният футболист Щефан Ефенберг си позволи да размаха среден пръст към зрителите, напълнили стадиона в Далас за мача с Южна Корея. В резултат на това самите германци, начело с треньора Берти Фогтс, биха шута на Ефенберг и го изгониха не само от Световното, ами и от националния отбор въобще.

Ние обаче сме дупедавци и се кланяме пред румънеца, оскърбил българската публика. Да, миналото лято Моци стана герой във фантастичния мач със Стяуа и геройски спасените дузпи. Да, той е един от най-добрите защитници в "А" група. Но като такъв трябва да бъде пример за подражание! А на тези от Лудогорец не им е за пръв път да размахват средни пръсти, същото го направи и Фабио Ешпиньо на мача с ЦСКА в София. И той мина през капките! Това го правят все чужденци. Да сте видели подобна проява от другите силни играчи на Лудогорец като например Светльо Дяков и Владо Стоянов? Не сте, а вероятно няма и да видите.

Затова дупедавците от БФС трябваше да одрусат Моци както трябва, а не да се кланят на шефа му. Голямо чудо, че румънецът нямало да играе известно време. Ставаше въпрос за принципи, за възпитание, за нещо повече от прилагане на скапания им правилник. Дали обаче Боби и бобитата му в БФС въобще са наясно с това? Съмнявам се. Там отдавна важи законът на парите, а не този на футбола. Дори и с цената накрая средният пръст да бъде за тях.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички