Рибейро: Ще бием Милсами, искам всички трофеи в България


Рибейро: Ще бием Милсами, искам всички трофеи в България
Снимка: Официален сайт на Лудогорец

1632 0

Новият и амбициозен треньор на Лудогорец Бруно Рибейро говори по всички актуални теми за отбора пред вестник "Преса".

Какви са първите ви впечатления от България и новия ви клуб „Лудогорец“?

- Много съм щастлив, че дойдох в този клуб. Условията за работа са отлични. В Португалия само един-два клуба могат да се похвалят с подобни. Нашата задача е да работим и отборът да върви напред.

От какво се нуждае отборът за силно представяне в Шампионската лига?

- Искаме да привлечем още 3-4 футболисти. Целта ни е да спечелим шампионата, Купата на България и Суперкупата. Разбира се, и да влезем в групите на Шампионската лига. Това не е лесна задача. Имаме страхотен отбор, към който трябва да добавим още качество.

В отбора вече са Джоуди Лукоки и Сисиньо. Какво ще кажете за тях?

- Много силни играчи са. Сисиньо е бърз и се включва успешно в атака. Определено е краен бранител, когото харесвам. Лукоки е страхотен външен халф, центрира отлично и е един от най-бързите футболисти, които съм виждал.

Основни фигури като Кайсара, Безяк, Барт, Абало и Ешпиньо обаче напуснаха. Ще бъде ли достатъчно времето за намиране на техни заместници?

- Имаме на разположение около две седмици до първия мач в Шампионската лига. Да, не е кой знае колко, но ще го оползотворим по оптимален начин. Ще се опитаме да се подготвим добре и да влезем в групите на турнира, защото това е много важно за „Лудогорец“. Вече събираме информация за съперника. Гледахме финала за Суперкупата на Молдова, в който Милсами загуби от Шериф с 1:3 миналата седмица. Мисля, че ще ги разузнаем добре и ще спечелим.

Вие сте първият чуждестранен треньор в Лудогорец. В рамките на миналия сезон сменихте 3 клуба и почти екстремно от трета португалска дивизия сега може да се окажете в групите на Шампионската лига...

- Много съм горд. Както аз, така и моите помощници - Марсело Шагаш и Анди Смит (бивш национал на Северна Ирландия). Задружни сме и това много ни помага. През миналия сезон успяхме да задържим Витория Сетубал в португалския елит, а сега имаме нова амбициозна цел - попадане в най-елитната компания в Европа. Помощта на двамата е безценна. Страхотни са. С Анди играхме заедно в Шефилд Юнайтед. Голям мотиватор е.

Наистина ли се консултирахте с Жозе Моуриньо и доколко важно бе неговото мнение за идването ви в Лудогорец?

- Винаги е важно мнението на човек като него. Приятели сме и разговаряме често. Това бе най-добрата опция за мен. Дойдох в шампионски отбор, който винаги се бори за трофеи и има шанса да играе в най-престижния европейски клубен турнир.

Били сте на стаж при него в Челси и Реал Мадрид. Какво научихте от Специалния?

- Научих много, защото на практика през цялото време бяхме заедно - на тренировките, разборите. Наблюдавах много внимателно как работи. Той е изключителен професионалист, най-добрият в света и за мен това бе много ценен опит.

Моуриньо казва: "Играя, за да печеля.“ Преди време Йохан Кройф бе попитал: "Колко деца запали по футбола Моуриньо със своя начин на игра?" Как гледате на този дебат и има ли изобщо победител в него?

- Крайната цел във футбола винаги е победата. Как ще бъде постигната, е въпрос на гледна точка. Всеки има своите методи на работа и разбирания за играта.

Като играч имахте досег и с друго голямо име в треньорската професия - Джордж Греъм, който ви привлече в Лийдс през 1997 г. Как се работеше с него?

- Греъм залагаше много на физическата подготовка. При него се тичаше доста. Като че ли се обръщаше внимание повече на този аспект, отколкото на тренировките с топка.

Играли сте близо 5 години на Острова. Какво мислите за английския футбол?

- Това е най-доброто първенство. В Англия много обичат футбола, играчите се чувстват добре, нищо не им липсва. Сега нивото е още по-високо, отколкото по мое време (1997-2001). Влагат се още повече средства и има страхотни условия за футбол.

Кои са най-ярките ви спомени от кариерата ви в Англия? В Лийдс играхте с футболисти като Хари Кюъл, Алън Смит, Дейвид Уутгейт...

- Да, освен това и Джими Флойд Хаселбанк, Рио Фърдинанд, Оливие Дакур. Бяха наистина на топниво. Лийдс имаше един от най-добрите отбори в Англия. Колективът беше супер. Хаселбанк например беше много забавен и в същото време много трудолюбив. По това време не владеех добре английски и той ми помагаше много. Джими е великолепен човек и завинаги ще остане в сърцето ми. В момента и той е треньор. През миналия сезон стана шампион в английската Втора лига с Бъртън.

Кой от съперниците ви на терена ви е впечатлявал най-силно?

- Определено Дейвид Бекъм заради способноста му да прави невероятни центрирания и погледа върху играта. Ще спомена и бившите ми съотборници Хари Кюел и Дейвид Бати. Но като говорим за съперник - Бекъм. Още повече, че и той бе полузащитник като мен.

Какво е чувството, когато вкарваш на грандовете? Вие сте го правили срещу Спортинг Лисабон през 2008 г.

- Да, вкарвал съм и на Порто. Чудесно е, особено когато голът е победен. Мисля, че направих добра кариера като футболист, и се надявам на такава и като треньор.

Какво мислите за днешните млади футболисти? Съгласен ли сте с мнението на Пол Гаскойн, че вече рядко гледа футбол, защото не харесва играчи, получаващи много пари, които не се раздават достатъчно на терена?

- Като цяло не съм съгласен. Все пак играчите са професионалисти и са наясно, че трябва да влагат максимум усилия. Щастлив съм, че в Лудогорец това е така и футболистите са много отдадени на това, което правят.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички