Лудогорец ще спира черна серия - своя и на България, в Брага


Лудогорец ще спира черна серия - своя и на България, в Брага
Снимка: БГНЕС

1240 0

Лудогорец гостува днес на Брага в третия си мач от груповата фаза на Лига Европа. Двубоят започва от 22,05 часа.

Досега разградчани се представят отлично - реми в Турция с мултимилионната селекция на Истанбул Башакшехир (0;0) и обрат у дома над Хофенхайм (2:1).

Предстоящият сблъсък се явява като скрит мачбол за класиране на 1/16-финалите. Положителен резултат и в Португалия ще даде големи шансове на "орлите" да преминат групата. В следващия си мач Лудогорец ще е домакин на Брага, а до края приема Истанбул Б и гостува на Хофенхайм, който вече може да е изгубил шансове за класиране. Така че българският тим има всички предпоставки да спечели едно от първите две места в потока си и за трети път да играе в Лига Европа и напролет.

На Иберийския полуостров обаче шампионите ще трябва да се борят с две негативни серии. Първата е, че нито един роден тим не е печелил визита в Португалия в евротурнирите - само едно реми и 7 загуби. Единственият, тръгвал си с частичен успех, е ЦСКА - 0:0 със Спортинг (Лисабон) през 1982/83.

Задачата ще е доста трудна, защото Лудогорец не е побеждавал като гост в Европа вече 14 месеца или 9 поредни мача. В тях "орлите" записаха 6 равенства - срещу Виктория Пилзен (2:2), Базел (1:1), ПСЖ (2:2), Копенхаген (0:0), Судува (0:0), Истанбул Б (0:0) и 3 загуби - от Арсенал (0:6), Жалгирис (1:2) и Апоел Беер Шева (0:2).

За последно разградчани биха навън Цървена звезда в началото на август миналата година с 4:2 след продължения. Двубоят бе реванш от третия квалификационен кръг за Шампионска лига, като в редовното време завърши 2:2.

Самият град Брага също не е носил късмет на българския футбол в исторически план. По време на Евро 2004 националите падат там от Дания с 0:2 на 18 юни. Оттогава "трикольорите" ни нямат класиране на голям форум.

Португалия ще е 20-ата държава, където Лудогорец ще играе в евротурнирите, от 2012 г. насам. Досега "орлите" са гостували за мачове в Хърватска, Словакия, Сърбия, Швейцария, Холандия, Украйна, Италия, Испания, Люксембург, Румъния, Англия, МОлдова, Черна гора, Чехия, Франция, Дания, Литва, Израел и Турция. В 7 от визитите, в 6 страни, шампионите си тръгват с победи - Партизан, ПСВ, Черноморец Одеса, Динамо Загреб, Лацио, Младост Подгорица и Цървена звезда.

Днес пред Лудогорец се открива отлична възможност да увеличи тази бройка и да прекъсне негативната тенденция на българските представители в евротурнирите в Португалия. Все пак разградчани няма да срещнат някой от грандовете - Порто, Спортинг или Бенфика.

Бразилският атакуващ халф Марселиньо пък ще запише своя мач номер 49 в Европа за Лудогорец. Досега той е изиграл общо 3993 минути за "зелените", като е вкарал и 8 гола. През тази кампания той изтърпя наказание от 3 срещи.

По 50 мача за тима в Европа имат Светослав Дяков и Козмин Моци. Първият има на сметката си още една среща в Европа с Локомотив (София), а румънецът - още 11 с Динамо (Букурещ).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички