Лудогорец и още 9 отбора, които ни изумиха през 2014-а, според "Спорт Експрес"


Лудогорец и още 9 отбора, които ни изумиха през 2014-а, според "Спорт Експрес"

3188 0

"Спорт Експрес" избра 10-те отбора, играта на които беше откритие през изминалата 2014 година. За наше щастие, сред тях има и български отбор и това е шампионът и евробоец Лудогорец.

КОЛУМБИЯ -

КОЛУМБИЯ - Дълги 16 години Колумбия нямаше участие на световно първенство. Мнозина гадаеха за бесния потенциал на новото поколение, което успя да израсне в страната на кафето, но можеха ли да предположат, че от играта на екипа на Хосе Пекерман ще лъха истинска магия?

Без всякакво преувеличение, Колумбия бе най-"бразилския" отбор в първенството. На един дъх южноамериканските магьосници с 3 победи преминаха груповата фаза и влюбиха в себе си целия свят. Дори травмата на основната звезда - Радамел Фалкао, сякаш се превърна в плюс: сплоти неговите съотборници, направи националния още по-силен, а тежестта на лидерството пое на плещите си умникът Хамес Родригес.

На осминафинал отборът на Пекерман грациозно се справи с Уругвай, а след това попадна на Бразилия. Всички фенове очакваха театър на футболното изкуство, а се получи клане, с изобилие от сблъсъци, груби нарушения и травми. Сълзи, разочарование, чувство на несправедливост. Колумбийците напуснаха турнира, но със своето представяне направиха едно от най-ярките впечатления.

КОСТА РИКА

Вероятно, не е нужно да ви напомням къде бяха изпратени отборът на Коста Рика веднага след жребия за мондиала. За всички попадането в групата с Уругвай, Италия и Англия за "Лос Тикос" можеше да значи само едно - последно място в групата.

Но футболът не се подчинява на общата логика. Често на нея й пречи страстта, вълнението и смелостта. Храбрите костариканци не се превърнаха в сенки пред страшните си противници и от първия мач започнаха да творят своята приказка. Победи Уругвай и Италия и след равен с Англия смелата дружина на Хорхе Луис Пинто оглави "групата на смъртта". И тогава в бесен осминафинален двубой сломи съпротивата на упоритите гърци. Можеше да претендира и за полуфинал, но холандците бяха малко по-точни при дузпите.

Играчите се завърнаха у дома като национални герои. "Благодарим за подарената приказка. Ще я запомним за цял живот"", благодариха на идолите си костариканските вестници.

СЕВИЛЯ

"Нека говори нашият треньор", това чу за "сбогом" през 2012 г. Унай Емери. Испанецът не остави думите да висят в пространството, отдъхна малко от руската действителност и оглави Севиля.

В началото нещата не вървяха, след победа следваше серия неуспехи, и в края на първия сезон андалусийците не попаднаха даже в зоната за евротурнирите. Някои побързаха да лепнат на Емери етикет на треньор от средно ниво, дори на бездарник, но през 2014 г. той се доказа на всички. След смутните времена Севиля се изправи на крака, влезе в Топ 5 на Примера и спечели Лига Европа, където пък влезе заради дисквалификация на други два отбора от Ла Лига.

Най-яркият момент в историята й стана не решителният мач с Бенфика, спечелен след дузпи, а полуфиналният сблъсък с Валенсия. Момчетата на Унай Емери висяха на косъм, но до последните секунди вярваха в успеха и стигнаха до желания резултат.

РУБИН

В продължение на много години всички свикнаха с идеята, че Рубин - това е Бердиев, а Бердиев - това е Рубин. Ето защо, когато в края на 2013 г. се появи новината за уволнението на епохалния треньор, изглеждаше, че казанският отбор в близко бъдеще е обречен на жалко съществуване.

Ринат Билялетдинов повече от достойно замени своя предшественик. Да, той е далеч от борбата за титлата, но това е по обективни причини - финансовите възможности на казанци са по-скромни отпреди. При това Рубин заигра по-забавно и вълнуващо, като в състава се появиха ярки таланти, на които се гледа като на бъдещето на руския футбол. Да, и резултатите се появиха - клубът зимува на 7-мо място, само на 4 точки от зоната за евротурнирите.

КРАСНОДАР

Краснодар непрекъснато се движи напред. Отборът на Олег Кононов през пролетта на 2014 г. без съмнение бе гвоздеят на шампионата. Той разгроми Спартак в изтънчен стил, спечели дербито с Кубан, стигна до финал на Купата на Русия след свръхемоционален двубой с "армейците". Сезон 2013/2014 до голяма степен се превърна в повратна точка за Краснодар - "биковете" направиха огромна крачка към Топ 4 на Русия. А окончателното им пето място им позволи за първи път в историята да започнат в евротурнирите.

Играта на Краснодар в Лига Европа също беше откритие. След като разгроми съперници от по-ниско ниво и удари страховитият Реал Сосиедад в квалификациите, възпитаниците на Кононов попаднаха в страховитата компания на Волфсбург, Лил и Евертън. И не се уплашиха, във всеки мач - освен този с германците, където не им се удаде, се стараха да играят своята игра. Да продължат в плейофите не им се получи, но "биковете" натрупаха безценен опит. Той ще им бъде полезен в предстоящите, включително и в Европа, битки.

РОСТОВ

Разбира се, става дума не за Ростов от настоящия сезон, а за този весел, дяволит отбор на Миодраг Божович, който уверено, дръзко и ярко проведе изминалия шампионат.

Бележещият Дзюба, захранващият го с пасове Ананидзе, неуморимият Калачев, непробиваемият Плетикоса - този състав в Ростов на Дон ще бъде помнен още дълго. Купата на Русия, спечелена през май, стана първият трофей на донския клуб за 84 години история.

САМПДОРИЯ

През последните години в италианското първенство не станахме свидетели на много сензации. Не е изключение и настоящият сезон. Но един неочакван момент в Серия А продължава да е там - уверената игра на Сампдория рязко контрастира на представянето им миналия сезон. Под ръководството на формиралия се в генуа Синиша Михайлович отборът в 16 мача претърпя само едно поражение и дели третото място с 27 точки.

"За три години ние ще бъдем в Шампионската лига", заяви неотдавна ексцентричният президент на генуезците Масимо Фереро. Като се има предвид, че нито на Наполи, нито Лацио им е присъща стабилността, подобен успех може да застигне Сампдория още следващата пролет.

САУТХЕМПТЪН

Какво обичайно се случва с отбор, който на паузата продава едва ли не всичките си лидери и губи треньора си? А когато става въпрос не за гранд, а за обичаен средняк. Бъдещето на Саутхемптън преди старта на новия шампионат изглеждаше тъмно. Сърцата на феновете се късаха от тъга и мъка. Ни скоро те получиха нови кумири. Роналд Куман вдигна отбора до нови подвизи, голмайсторът Грациано Пеле ги накара да забрвят за Ламбърт, а Душан Tадич стана един от най-добрите подавачи в първенството.

По едно време "светците" даже излязоха на втора позиция, но след това дойде една неприятна серия от 4 поредни поражения. Въпреки това Саутхемптън успя да я преодолее и завърши календарната година с две красиви победи над Евертън и Кристъл Палас и почетно равенство с Челси, които позволиха на отбора отново да се приближи към тройката. Вън от всякакви съмнения е, че момчетата на Куман са едно от големите открития на английското първенство.

УЕСТ ХЕМ

На мъгливия Албион зрялата игра на Уест Хем също е достойна за внимание. През миналия сезон "чуковете" бяха безнадеждни аутсайдери, а сега се борят за евротурнирите. Ако не бе загубата от Арсенал, те можеха да влязат в новата година като минимум пети в първенството, дори пред Арсенал и Тотнъм.

В състава на Уест Хем новите се вписаха добре - и отбелязалият шест гола сенегалец Сако, и взетият под наем от Барселона камерунец Сонг, и блесналият на световното първенство в Бразилия еквадорец Енер Валенсия. Лондонският отбор вече предостави няколко изненади - победи Ливърпул и Манчестър Сити, сломи съпротивата на Нюкасъл, когато той изглеждаше, че бе на победната вълна. Ясно е, че да останат в групата на лидерите на "чуковете" няма да им е лесно, но да бъдат определени за едно от откритията на сезона те си заслужиха.

ЛУДОГОРЕЦ

Българският клуб разтърси целия футболен свят още през пролетта, побеждавайки на 1/16-финалите на Лига Европа Лацио. През новия сезон представи красива история с холивудски хепиенд, когато защитникът Моци в мача със Стяуа застана на вратата след отстраняването на вратаря, отрази два удара при изпълнението на дузпите и изведе отбора до групите на Шампионска лига.

В компания с именити европейски съперници българският отбор не успя да сътвори нов подвиг, въпреки че изненадите продължиха. Реал, Ливърпул, Базел - всички те в една или друга степен почувстваха върху себе си героичната съпротива на Лудогорец, а у дома успя да ги бие само Реал Мадрид, и то с огромна трудност.

Преди няколко години "орлите" играха в долните дивизии на България, а сега творят сензации и правят горда цялата страна.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички