Как Плачко стана №1 във футбола


Как Плачко стана №1 във футбола
Снимка: Getty Images/Guliver

9800 1

Кристиано Роналдо доста често се асоциира със слава, красиви жени, много пари и скъпи автомобили.

Зад целия този блясък обаче се крие едно трудолюбиво момче с голямо сърце, което сбъдна мечтите си. Животът на португалския голмайстор е може би по-драматичен от този на останалите футболни звезди.

Той е роден в бедно семейство от остров Мадейра – земята на имигрантите още от откриването си през 1419 г. от португалските мореплаватели Зарко и Тейшейра. Детството на суперзвездата е много тежко. Баща му е алкохолик, който умира от бъбречно заболяване през 2005 г. Неговият по-голям брат Уго дълги години има сериозни проблеми с наркотиците. Чак наскоро успява да се излекува от тази зависимост, а веднага след последния съдийски сигнал на финала между Реал (М) и Атлетико (М) (4:1) от Шампионската лига преди няколко месеца, Кристиано Роналдо се затича към трибуните и прегърна именно Уго.

„Кристиано винаги е правил всичко възможно, за да помогне на семейството си. На няколко пъти Уго попадаше в лошия свят на наркотиците. Но Роналдо винаги го изправяше отново на крака. Толкова много настояваше той да се оправи, че понякога дори използваше сила, за да го накара да отиде да се лекува,” спомня си майката на носителя на „Златната топка” Долорес, която ще изгледа от трибуните на Националния стадион „Васил Левски” срещата срещу Лудогорец.

Още на 15-годишна възраст Кристиано Роналдо е на път да се откаже от футбола. Само силният характер му помага да се справи с голям сърдечен проблем. Налага се да претърпи операция и още не напълно възстановен се връща на тренировки. Децата често му се подиграват и му лепват прякора Плачко. Той дотолкова изживявал дори детските мачове, че когато подавал топката на съотборниците си в първия му клуб Андориня, а те не успявали да вкарат гол, той започвал да плаче на терена. В името на спорта е готов на всичко и още по време на първите си стъпки в професионалния футбол прекарвал два пъти в седмицата по няколко часа в клиника, където се подлагал на специализирани процедури с лед, благодарение на които се възстановявал по-бързо от тежките натоварвания.

Това са само част от фактите за живота на суперзвездата. Кристиано Роналдо извървя дълъг път от Андориня до Реал (М), както от това да получава по 17 000 евро на година в Спортинг , за да се превърне в най-скъпо платения футболист в света.

В София той може да подобри още един рекорд. Има голяма вероятност португалският национал да стане голмайстор №1 в историята на Шампионската лига. Той има 68 попадения в най-комерсиалния европейски клубен турнир и трябва да отбележи само още три, за да се изравни с лидера в тази класация – легендата на Реал (М) Раул Гонсалес.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички