Историята помни и ни наказа с гротеската Лудогорец


Историята помни и ни наказа с гротеската Лудогорец

14275 17

Футболният Бог е безкрайно справедлив. И наказва жестоко. Заради всичките извращения, сторени с българския футбол през последните близо 25 години, провидението ни го върна с нещото Лудогорец. С "бизнес организацията", както сам я оприличи собственикът и Кирил Домусчиев.

Дано сте се успокоили. Всички с комплекс за малоценност. Гаврошчетата на футболна Европа днес ликуват за нещо, което в останалата част от континента отдавна смятат за нещо съвсем резонно. Разгеле, че най-сетне, с петнайсетина години закъснение, България има своята победа в групите на Шампионската лига. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. За да разберете точно колко тъжно е, ще кажем, че победи в групите на турнира имат отбори като Молде, Марибор, Тюн, Видзев, ХИК (Хелзинки), Артмедия, Унирея, Клуж, БАТЕ и т.н. Замислете се още веднъж доколко оправдана е днешната истерия.

Може би, след цялото положение, до което умишлено беше принизен българският спорт и в частност футбол. Всичко това доведе дотам историята да ни го върне уродливо. И да запише в статистиката като първи български голмайстор в групите на турнира Мариян Огнянов, като първи победител Лудогорец и като първи треньор, постигнал успех Георги Дерменджиев. Гаврата на съдбата е толкова голяма, че отреди авторът на този "невероятен", "фантастичен", "исторически" гол да е Йордан Минев. Един от най-антипатичните, ненадарени ментално и недодялани футболисти в "А" група. За да е гротеската пълна. Да се върнем на темата за статистиката, защото тя е много важно нещо. Особено в мачовете на Лудогорец. Защото от тях няма да остане нищо друго. Най-потресаващият пример бе именно в снощния мач. Преди неговото начало дори не сме подозирали, че е възможно 30 000 човека на едно място да бъдат толкова тихи. Още повече когато става дума за традиционно емоционалните българи. Но се оказа, че може, когато това, което трябва да събуди емоции у тях, се нарича Лудогорец. Най-жалкото е, че тези мачове се излъчват на много места в света. И хората там ще си счетат, че българинът е най-скучният човек на планетата. Не помогна и изкуственото крещене на един коментатор, който очевидно е особено податлив да вижда всичко в зелено. Но и той е фалшив, както всичко свързано с клуба от Разград.

Такива са и търсачите на слава, които днес си приписват успехите на ФК Антибиотик. Вероятно във всяко общество има такива, но у нас са повече от нормалното. Днес са от Германия, утре от Манчестър Юнайтед, вдругиден от Кристиано Роналдо, а на четвъртия от Лудогорец. Колко вредно е това и къде отидоха истински достойните българи, е дълга и много болезнена тема.

Е, има и едни, които нямат нужда от подобни емоции, за да осмислят съществуването си. Това са феновете на изконните български клубове, като ЦСКА и Левски. Които отдавна са побеждавали далеч по-големи отбори от Базел. Особено "червените". Споменавайки ЦСКА няма как да не зачекнем и цялата тази истерия с първите точки и т.н. фалшиви извори на гордост. Шампионската лига приемник ли е на КЕШ? Да. Тогава за какви грандиозни успехи говорим днес, след като ЦСКА е стигал на два полуфинала в този турнир. Който е същият, както и за световните първенства се води една статистика, въпреки че веднъж в началото отборите са били 13, а през 2014г. са 32. Примерите в тази насока са безброй. За да стане още по-категорична илюстрацията, ще добавим отстраняването на ЦСКА на действащи европейски шампиони. Все едно днес Лудогорец да острани в два мача Реал (Мадрид). Нали осъзнавате колко голям е бил "червеният" отбор за да направи нещо подобно, което е напълно невъзможно днес. Тъй че нека не се превъзнасяме прекалено по Лудогорец. Защото така само показваме колко малки сме станали в мечтите си. Когато доказано сме били и можем да сме големи. Е, не и в "зелено", за ужас на глорихънтърите.

Единственият глобален напредък за българския футбол от стореното от Лудогорец е, че най-сетне ще се успокоим. И ще видим, че това са нормални неща. Победите, големите играчи, гостуващи у нас и т.н. Нормални, но за други клубове. Които час по-скоро трябва да запретват ръкави и да покажат истинската си стойност. Защото този турнир е създаден за такива като тях - за ЦСКА и Левски. И е време нещата да влязат в правилния коловоз.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички