Испанската следа при успехите на Лудогорец


Испанската следа при успехите на Лудогорец

3153 0

Роналд Рейгън е един от най-популярните президенти в историята на САЩ, а до известна степен неговият успех се дължи на мъдрия му ход да бъде заобиколен от изключително интелигентни и кадърни съветници.

Във футбола почти идентична е ситуацията - всеки добър треньор има до себе си доверен и силен асистент. Хосеп Гуардиола бе заедно с вече починалия Тито Виланова през най-силните години на Барселона, а винаги до Жозе Моуриньо на резервната скамейка стои Руи Фария.

От две години насам в Лудогорец работят двама испански специалисти, които като че ли оставят в сянка. Това са Серхио Марти и Хавиер Рамос. Освен че работят с представителния отбор на българския шампион, те имат и задачата да гледат безброй видеозаписи на съперниците на „орлите”, след което обсъждат впечатленията си с Георги Дерменджиев, както и да наложат така известния стил на игра тики-така в детско-юношеската школа на клуба.

Нито Стойчо Стоев, нито сега Георги Дерменджиев се лишиха от услугите на двамата треньори от Иберийския полуостров. Шампионската лига не е чужда за Хавиер Рамос и той бе единственият човек в Лудогорец, който имаше опит в най-комерсиалния европейски клубен турнир. За първи път изпитва емоцията от надпреварата през сезон 2011/2012, когато е асистент на Хуан Карлос Гаридо във Виляреал. Тогава „жълтата подводница” участва за последен път в групите на Шампионската лига. Въпреки че отпада безславно още в този етап, Хавиер Рамос успява да се докосне до футболната магия на Байерн (М), Манчестър Сити и Наполи. Младият специалист има натрупан опит и от престоя си в Бетис, а като цяло знае как да работи и с деца, тъй като е изпълнявал тази функция доста често в родината си.

Благодарение на свежите си идеи и модерни виждания Серхио Марти бързо убеждава Кирил Домусчиев да го вземе на работа. Интервюто му е кратко, а за назначаването му голяма роля изиграва и бившият му колега от треньорските курсове в Испания Пепе Портолес, който е в близки отношения със собственика на Лудогорец.

Освен при мъжкия отбор на тима от Разград работата на двамата испанци дава резултати и в школата на клуба. Юношите до 17 г. станаха шампиони на България през сезон 2013/2014, а в момента младежката формация е лидер в първенството, където на второ и трето място са момчетата от силните академии на Литекс и Славия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички